Brittiska flottan kör charmoffensiv i Helsingfors – glada över Natoflagga

Den brittiska flottans landstigningsfartyg HMS Albion gör ett strandhugg i Helsingfors. HBL fick en rundtur på fartyget.

Befälhavare Marcus Hember har en 27 år lång karriär inom den brittiska marinen bakom sig. Han konstaterar att världsläget just nu kräver att de tillbringar mycket tid långt borta hemifrån.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
23.05.2023 20:52 UPPDATERAD 24.05.2023 10:35
Den brittiska flottans schweiziska fickkniv. Så beskrivs fartyget HMS Albion som mellan den stora svenska militärövningen Aurora 23 och den stora Natoövningen Baltops i Östersjön hinner med en kort charmoffensiv i Helsingfors.
HMS Albion är det första brittiska fartyget som tillhör den brittiska flottan som besöker Helsingfors efter att Finland har blivit Natomedlem i år, noterar fartygets befälhavare Marcus Hember
– Jag var väldigt stolt när jag såg unionsflaggan vaja bredvid den finska flaggan och Natoflaggan, säger han.
Den brittiska flottans landstigningsfartyg HMS Albion har lagt till vid Ärtholmen i Helsingfors. Man får besöka fartyget till på fredag, då det åker vidare.
Natomedlemskapet erbjuder också brittiska styrkor möjligheten att öva i den finska skärgården, vilket Hember uppskattar.
– Den finska kusten är väldigt komplicerad geografiskt sett. Det här ger oss möjlighet att öva i den. Finland har fenomenalt duktig försvarsmakt så möjligheten att lära sig av varandra är god.

Här på 24 timmar

Fartyget har varit i ute på uppdrag sedan augusti 2022. Bakom sig har man den stora svenska militärövningen Aurora 23 och snart hägrar Natoövningen Baltops 2023.
En av målsättningarna med besöket är därför att ge besättningen några dagar ledigt mitt i en intensiv period. Samtidigt bjuder man också finska kolleger ombord för att knyta kontakter och diskutera framtida övningar, säger Hember och konstaterar att världsläget just nu kräver att de tillbringar mycket tid långt bort hemifrån.
Natoflaggan och Finlands flagga vajar sida vid sida på HMS Albions flygdäck.
Om läget kräver det skulle det ta kring 24 timmar för HMS Albion att ta sig från hemmahamnen i Devonport i Plymouth i södra England till Östersjön. 
Befälhavare Marcus Hember vill inte gå in i detalj på hur det skulle gå till, utan nöjer sig med att konstatera att den brittiska flottan har stor kapacitet med hög beredskap.
– Förhoppningsvis visar vår närvaro här att goda vänner dyker upp i svåra tider, säger Hember.
Till sin storlek är fartyget lite kortare, lättare och smalare än färjorna som går mellan Finland och Sverige. I likhet med dem består en betydande del av fartyget av bildäck. De övre däckens golv är också täckta med blå heltäckningsmattor. 
I jämförelse med de stora kryssningsfartygen som också ligger vid kajen på Ärtholmen i Helsingfors ter sig ändå HMS Albion förhållandevis litet.

HMS Albion L14

Den brittiska flottans landstigningsfartyg.
Togs i bruk 9 mars 2001.
Vikt: 19 560 ton.
Längd: 176 meter.
Maxfart: 18 knop.
Besättning: 325 personer, men kan ta upp till 700 ombord.
Kapacitet: 31 stora militärfordon, 21 mindre och en brittisk Challenger 2-stridsvagn.
Sponsor: Prinsessan Anne.
Finns också: En torrdocka ombord. Fartygets akter kan sänkas ner flera meter under vatten ytan genom att pumpa in 3 000 ton vatten. På det sättet får man tryggt ut de mindre landstigningsbåtarna och utrustningen i dem.
Drivs av: Två finländska dieselmotorer tillverkade av Wärtsilä.
Källa: Brittiska flottan.
Vi guidas runt av Chris Jones som ansvarar för all utrustning på fartyget. I det ingår allt från de i Finland tillverkade Wärtsilä-motorerna som driver fartyget till toaletterna. Just maskinerna berömmer han eftersom de är bränslesnåla.
– Med en full tank kommer vi hela vägen från Falklandsöarna och halvvägs tillbaka.
Chris Jones har en 33 år lång karriär inom det brittiska försvaret bakom sig. Under den har han besökt över 70 länder, men det här är första gången han är i Helsingfors. Gå i land har han inte hunnit göra, men däremot bjuda finska kolleger på lunch på fartyget.
Enligt Jones har det finska Natomedlemskapet en stor betydelse.
– Nu kan vi dela information med Finland på ett sätt som inte var tillåtet tidigare. Det är enormt betydelsefullt.
I fartygets torrdocka får 70 militärfordon plats.

650 marinsoldater, 70 fordon

I dag har fartyget med sig 80 stycken specialutbildade brittiska marinsoldater och redo för att ta sig an ytterligare 160 stycken amerikanska marinsoldater. Några av dem förevisar den kring 65 kilogram tunga utrustningen som de kan bära när de tar sig i land. Den innehåller bland annat skottsäkra västar, hjälmar, maskingevär, pistoler samt bälten där de kan bära både vattenflaska och ammunition.
Några vältränade marinsoldater visar upp en del av den kring 65 kilogram tunga utrustningen de bär när de rycker ut.
Med den här utrusningen behövs breda trappor för att soldaterna ska kunna röra sig snabbt. Längs med dem tar vi oss ner till kanske det viktigaste utrymmet i landstigningsfartyget.
I fören på HMS Albion vajar Union Jack i en flaggstång som kröns av en guldfärgad kungakrona. Fartygets finess ligger ändå i aktern med en större torrdocka där upp till 70 militärfordon kan få plats och skickas ut, till exempel den brittiska stridsvagnen Challenger 2. Någon sådan syns inte till i dag, men däremot finns allt från fyrhjulingar, gummibåtar och kranbilar under däcket.
Smalt och grunt. Så beskriver HMS Albions Chris Jones utmaningarna i Finska viken.
I stridsledningscentralen lutar sig befälhavaren Chris Jones mot ett inglasat sjökort som visar Finska viken.

Vad väcker det för tankar?

– Vi vet vad som finns där uppe, säger han och sveper med hela handen österut på kartan.
– Det är väldigt smalt och väldigt grunda vatten så det är svårt för ubåtar att verka effektivt här. Det är en bra sak, säger Chris Jones.
Han ser också likheter till hemlandet och är glad för att man nu har större möjligheter att öva här.
– Vi lever på en ö och vi det att 95 procent av produkterna som kommer till Storbritannien kommer sjövägen. Det är lätt att blockera till havs.
I fören på HMS Albion vajar Union Jack i en flaggstång som toppas av en guldfärgad krona.

Fortsatt närvaro

Också Chris Jones tror att den brittiska flottans närvaro kommer fortsätta i Östersjön.
– Vi är här till början av juli och vi har patrullbåtar som är här. Och när vi fortsätter till vårt nästa insats kan det komma ett nytt brittiskt fartyg hit.
Kustbrigadens kommendör, kommodor Marko Laaksonen, som är värd för besöket, är inne på samma linje.
– Det är viktigt för oss att våra allierade, som vi säger i dag, besöker oss för att visa sitt stöd, säger Laaksonen.
Fartyget lämnar Helsingfors på fredag.
I mässen finns ett porträtt på drottning Elizabeth II som den nu bortgångna drottningen själv signerat bilden 2001 när fartyget togs i bruk.På motsatt vägg finns också ett porträtt på fartygets sponsor, prinsessan Anne.  – Hon brukar besöka oss ungefär en gång om året. När fartyget får en bild av nykrönte kung Charles III återstår att se, konstaterar Chris Jones men han är uppenbart stolt över bilderna.

ANDRA LÄSER