Nu kan Moskvaborna betala tunnelbanebiljetten med ansiktet – med hjälp av kritiserad teknik

Resenärer i Moskvas tunnelbana kan numera betala med sitt ansikte. Tekniken kritiseras dock som ett led i övervakning av befolkningen.

Det går numera fint att titta in i kameran och betala för sin tunnelbaneresa i Moskva. Arkivbild.
Marcus Alexandersson/TT
18.10.2021 10:32 UPPDATERAD 18.10.2021 11:02
Den nya tekniken, som bygger på ansiktsigenkänning och har varit under utveckling en längre tid, togs i bruk i slutet av förra veckan.
Enligt brittiska The Guardian går det nu att använda systemet Face pay på fler än 240 av den ryska huvudstadens tunnelbanestationer.
Den resenär som vill titta in i kameran hellre än att fippla med resekortet eller mobilen behöver ladda upp en bild av sig själva och koppla ett bankkort till tjänsten.
– Därefter är det bara att titta in i kameran och passera genom spärren, twittrar Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin.
Face pay har kritiserats av en rad olika organisationer som är oroliga över att systemet enkelt kan användas av ryska staten för att övervaka invånarna. Frågetecken kring huruvida systemet kan kapas av illvilliga aktörer har också lyfts.
Oberoende ryska Roskomsvoboda, som bland annat kämpar för ett fritt internet, säger till The Guardian att tunnelbanesystemet är ett "farligt steg i Rysslands kontroll över sina invånare."
– Vi närmar oss en verklighet där totalitära stater som Kina har bemästrat ansiktsigenkänning. Moskvas tunnelbana är en statlig institution och all data kan hamna i händerna på säkerhetstjänsten, säger organisationens grundare Stanislav Shakirov till tidningen.
Ryska myndigheter säger att tekniken som nu används i tunnelbanan är "säkert krypterad" och endast tillgänglig för inrikesministeriets personal.
Enligt The Guardian använder fler än 6 miljoner människor Moskvas tunnelbana varje dag.

ANDRA LÄSER