Pressat Nordea i rampljuset – anklagelser om penningtvätt kastar skugga över resultatpresentationen

När Nordea presenterar sitt delårsresultat på onsdagen pressas banken av anklagelser om delaktighet i penningtvätt. Vi har tittat på hur det står till med bolaget som häromveckan flyttade sitt huvudkontor till Helsingfors.

Nordeas vd Casper von Koskull kommer med all sannolikhet att få svara på frågor om penningtvättanklagelserna när banken presenterar sitt delårsresultat på onsdagen.
23.10.2018 18:55 UPPDATERAD 26.10.2018 10:17

Vad handlar de senaste anklagelserna om?

Den brittisk-amerikanske finansmannen Bill Browder hävdar att Nordea gjort sig skyldigt till penningtvätt genom att ha förmedlat pengar av suspekt ursprung. Förra veckan gjorde Browder en anmälan till svenska myndigheter och i måndags även till Centralkriminalpolisen i Finland. Enligt Browder handlar det om belopp på totalt drygt 400 miljoner dollar som flyttats till fler än 500 konton i Nordea.
Anklagelserna mot Nordea följer på den omfattande penningtvätthärvan inom Danske Bank, som nystades upp i september. Samme Bill Browder gjorde i somras en polisanmälan mot 26 anställda i Danske Bank i Estland.
En annan koppling mellan Danske Bank-härvan och Nordea är att Danske Bank köpte den estniska bank där penningtvätten ägt rum av finska Sampo 2007. Sampo är i dag största ägare i Nordea. Styrelseordförande i både Sampo och Nordea är Björn Wahlroos.

Nordea flyttade sitt huvudkontor till Finland den 1 oktober. Kan det bli en belastning för Finland om penningtvättanklagelserna mot Nordea visar sig vara befogade?

I fallet Danske Bank hotar enorma böter från USA. För Nordea skulle ett extremfall där gigantiska böter hotade hela bankens soliditet kunna leda till problem för Finland. Men i de anklagelser som nu riktats mot Nordea är beloppet avsevärt mindre, 400 miljoner dollar jämfört med 234 miljarder dollar i fallet Danske Bank.
– Jag har svårt att tänka mig att det här skulle leda till märkbara problem för Nordea. Visst kan det tära på lönsamheten, vilket är dåliga nyheter för aktieägarna, men knappast någonting som de finska skattebetalarna belastas av, säger Roger Wessman, oberoende ekonom och tidigare Nordeas chefsekonom.
Å andra sidan har Bill Browder låtit förstå att de misstänkta transaktioner han identifierat inom Nordea bara är toppen av ett isberg.

Nordeas aktie har fallit med drygt 14 procent i oktober. Beror det på penningtvättanklagelserna?

Dagen efter Bill Browders meddelande föll Nordeas aktie med över 4 procent, vilket var en klar reaktion på anklagelserna. Investerarna är rädda för fler avslöjanden och att eventuella böter ska belasta bankens resultat. På längre sikt skulle penningtvättavslöjanden också kunna påverka bankens rykte och göra det svårare att locka kunder och rekrytera personal.
Men Nordeaaktiens nedgång beror inte enbart på anklagelserna. Överlag har börskurserna fallit de senaste veckorna. Till exempel har Helsingforsbörsen som helhet gått ner med 11 procent den senaste månaden.

Nordea fick mycket negativ uppmärksamhet i samband med den så kallade Panamaläckan 2016. Hur mycket dålig publicitet tål bankens varumärke.

Ser vi på bankens lönsamhet så har publiciteten inte varit någon katastrof. Någon större kundflykt verkar inte heller ha ägt rum. De senaste dagarna rapporteras många småsparare ha passat på att köpa aktier i Nordea och andra banker vars kurser fallit samtidigt som förväntningarna är höga när det gäller vårens vinstutdelning.

Vad säger Nordea om anklagelserna?

Kommentarerna har varit sparsamma, men gått ut på att banken alltid rapporterar misstänkta transaktioner till myndigheterna och att man investerat stort i att motverka och upptäcka penningtvätt.
Vid onsdagens rapportpresentation kommer vd Casper von Koskull sannolikt också att få frågor om anklagelserna från investerare och journalister, men det återstår att se om han i det här skedet har någonting väsentligt att tillägga.

ANDRA LÄSER