Stoltenberg har redan sett ut platsen för Finlands flaggstång vid Natos högkvarter i Bryssel

Finlands Natomedlemskap hägrar. Ett konkret bevis på att så är fallet är att platsen för Finlands flaggstång utanför Natohögkvarteret i Bryssel redan är utsedd. På torsdagen stadfäste Sauli Niinistö de lagar som krävs för att Finland blir Natomedlem – och det turkiska utrikesutskottet gav grönt ljus.

Snart vajar Finlands blåvita flagga tillsammans med de andra allierade utanför Natohögkvarteret i Bryssel. Generalsekreteraren Jens Stoltenberg har redan sett ut en lämplig plats för Finlands flaggstång. 
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
23.03.2023 13:22 UPPDATERAD 23.03.2023 17:44
Finland ser ut att bli Natomedlem mycket snart. Turkiets och Ungerns parlament som är de sista medlemsländerna som ännu ska ratificera Finlands medlemskap, väntas inom kort ta de avgörande besluten.
Haavisto träffade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg så sent som i måndags i Bryssel.
– Stoltenberg var mycket nöjd över att ratificeringarna framskrider och planerade redan var Finlands flaggstång ska placeras på gården utanför Natohögkvarteret. Nu är vi på allvar på väg mot Nato, säger Haavisto.
Haavisto var inledningstalare vid ett seminarium med anledning av Nordens dag som ordnades på Nationalmuseum i Helsingfors. Han träffade journalister efter seminariet.

”Ett mycket specifikt löfte”

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto som Haavisto också träffade i Bryssel i måndags, berättade då att Ungerns parlament röstar om Finlands medlemskap instundande måndag, den 27 mars.
– Han bad mig hålla telefonen påslagen på måndag och lovade ringa genast efter omröstningen. Det var ett mycket specifikt löfte, säger Haavisto.

Grönt ljus av turkiska utrikesutskottet

Förra veckan hälsade president Sauli Niinistö på hos Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Då meddelade den turkiske presidenten att han sänder ratificeringen vidare till landets parlament.
Det turkiska parlamentets utrikesutskott godkände på torsdagen Finlands Natomedlemskap, rapporterar Reuters med hänvisning till den turkiska tv-kanalen TRT Haber. 
Enligt turkiska medier är det möjligt att parlamentets generalförsamling tar sig an Finlands Natomedlemskap redan på fredagen eller lördagen.
Sauli Niinistö stadfäste Finlands nationella Nato-lagar på torsdagen. 
För Finlands del är Natomedlemskapet färdigbehandlat. Sauli Niinistö stadfäste Natolagarna på torsdagen i statsrådsborgen.
President Niinistö godkände de lagar som krävs för att Finland ska bli Natomedlem. Lagarna är signerade av president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto. 
Presidenten och regeringen avporträtterades vid det historiska ögonblicket då Finlands nationella lagar om anslutningen till Atlantpakten stadfästes.
I sitt tal på Nordens dag sa Haavisto att Finlands mål är att vara en solid medlem av alliansen. Finland ser både till sitt eget nationella försvar och sin förmåga att delta i det kollektiva försvaret enligt principen, en för alla, alla för en, tillade han.
Haavisto upprepade samma sak som Sauli Niinistö sa i Ankara i fredags: att Finlands Natomedlemskap inte är komplett utan Sverige.
– Vi fortsätter arbeta för målet att båda länderna ska bli medlemmar, så snart som möjligt, senast vid toppmötet i Vilnius i juli. Toppmötet i Vilnius bör fokusera på andra viktiga helheter som att stödja Ukraina och stärka Natos avskräckning och försvar, sa Haavisto.

ANDRA LÄSER