Försörjningsberedskapscentralen har utsatts för möjligt miljonbedrägeri

Polisen misstänker att Försörjningsberedskapscentralen har utsatts för grovt bedrägeri. Enligt centralen är det möjligt att någon lyckats styra 1,3 miljoner euro till fel konto genom att låtsas att hen arbetade för en av centralens varuleverantörer.

Försörjningsberedskapscentralen lämnade på måndagen en begäran om utredning till Helsingforspolisen.
Utredningen gäller en betalning som sammanlagt uppgår till 1,3 miljoner euro. Enligt centralen är det möjligt att någon som uppgett sig för att arbeta för leverantören lyckats styra summan till fel konto. Polisen utreder nu fallet som grovt bedrägeri.
Enligt Helsingforspolisen handlar det om en beställning på 50 miljoner skyddshandskar från ett utländskt bolag. Försörjningsberedskapscentralen eller polisen uppger inte vilken leverantör det handlar om.
I april betalade centralen tre räkningar till det konto som företaget uppgett.
"Efter betalningen framgick det att meddelandena om faktureringen inte kommit från en representant för företaget", säger kriminalinspektör Sampsa Marttila i ett pressmeddelande.
"Betalningen styrdes på så sätt till fel konto".
Samarbetet med leverantören har tidigare fungerat bra och också den här leveransen sköttes utan klander. Enligt Marttila tyder allt på att en utomstående aktör kommit åt konfidentiell information om beställningen och betalningstrafiken kring den.
Också de inblandade bankerna har utrett betalningstrafiken, och man har lyckats frysa en betydande del av summan. Drygt en miljon euro har redan återbetalats till Försörjningsberedskapscentralen.
Enligt Försörjningsberedskapscentralens förvaltningsdirektör Rain Mutka har affären inte orsakat ekonomiska förluster för centralen. Helsingforspolisen utreder fallet tillsammans med Centralkriminalpolisen.

ANDRA LÄSER