Klockriketeatern portad från rysk festival

Festivalarrangörerna ville ändra på innehållet i föreställningen 3 Musketeers – East of Vienna. När Klockriketeatern vägrade drogs inbjudan till festivalen tillbaka.

Baltic House-festivalen ville ändra på innehållet i föreställningen 3 Musketeers – East of Vienna. Klockriketeatern gick inte med på att censurera föreställningen som därmed ströks ur programmet.
Klockriketeaterns och Ģertrūdes ielas teātris prisbelönta samproduktion 3 Musketeers – East of Vienna fick i april en inbjudan till den internationella teaterfestivalen Baltic House i S:t Petersburg.
I juli visade det sig att festivalen och de två teatrarna inte kunde enas om en detalj i föreställningen.
– Vi filmade Majdan-aktivister i Odessa och bland deras material fanns en affisch med en politisk karikatyr av Vladimir Putin försedd med Hitler-mustasch. Det var en helt stillsam demonstration, mera som ett informationsställe, uppger Klockriketeaterns chef Dan Henriksson i ett pressmeddelande.
Baltic House-festivalen ville ändra på innehållet. Då teatrarna vägrade drog festivalen tillbaka sin inbjudan och föreställning ströks ur programmet.
– Ryssland är i en fas av stor osäkerhet, oförutsägbarheten och angiverier skapar helt befogade rädslor, konsekvenserna kan vara dramatiska. Vårt produktionsteam ville inte ändra på innehållet för att stöda tendensen, säger Henriksson.
ANDRA LÄSER