Själlöst om påvens bankirer

Varken stjärnglans från Game of Thrones eller Florens vackra historiska miljöer kan rädda en andefattig storsatsning om familjen Medici.

Renässansskildring. Dustin Hoffman och Richard Madden ses i rollerna i serien om bankirsläkten Medici.

Medici, släkten som styrde Florens sänds i Yle Teema onsdagar och torsdagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 13.00.

Då familjepatriarken Giovanni de Medici äter en förgiftad vindruva i sin vingård och dör är det upp till hans söner Cosimo och Lorenzo att ta över familjens stora, mäktiga bank. Vi befinner oss i renässansens Florens. I ett Italien splittrat i en samling rivaliserande stadsstater där furstar, kungar, påvar och kardinaler skoningslöst intrigerar mot varandra i kamp om den makt och de pengar som hela tiden genereras i detta det senmedeltida Europas ekonomiska och intellektuella centrum. Genom att bli självaste påvens långivare har Medici-banken skaffat sig ett vidsträckt inflytande, men framgången väcker avundsjuka och rivaler lurar bakom varje hörn.
Huvudpersonen Cosimo de Medici spelas av Richard Madden, bekant från Game of Thrones där han gör en nästan identisk roll som arvinge tvingad att stiga i sin faders stövlar vid en något omogen ålder. Även om hans främsta uppgift i båda serierna är att posera i förföriskt uppknäppta linneskjortor blir Maddens Cosimo en blek skugga av hans rollprestation i Game of Thrones, till första intrycket nästan likadan men mindre komplex och intressant. Också resten av karaktärsgalleriet är bestyckat med klichéer: skurken är ond, ful och blek med en irriterande röst och den undersköna kvinnan av folket som den naive Cosimo faller för i sin ungdom visar sig vara en slinka som enkelt kan mutas med några guldmynt. Dialogen är komiskt innehållslös och platt och framförs naturligtvis på konstlad Hollywoodmedeltidsengelska. I somliga fall har den en extra absurd touch av påklistrad italiensk fejkbrytning.
Serien utspelar sig i en tid av politiska omvälvningar i de europeiska samhällena, då borgarklassen som vuxit till sig i storlek och styrka utmanade adelns gamla privilegier med ny självsäkerhet. Ett av seriens budskap tycks vara att hylla bankverksamheten som samhällsinstitution. Det är en vinkling som känns något ironisk då vår värld fortfarande kastas runt i kölvattnet av en finanskris orsakad av giriga storbanker som utnyttjade sin makt lika hänsynslöst och dumt som de adliga rövarbaroner som är seriens skurkar.
Serien textas även till svenska.
ANDRA LÄSER