En julsaga i två versioner

Charles Dickens julsaga kan för tillfället höras i två radioversioner. Yle Vega har satt upp den som radioteater, och i Sveriges radio kan den höras som radioföljetong.

Anders Larsson som den miserabelt gnidige Ebenezer Scrooge.
Otto Ekman
20.12.2017 13:10 UPPDATERAD 20.12.2017 14:44

Radioteatern: En julberättelse i fem verser av Charles Dickens sänds i Yle Vega 20.12 kl. 21.03, 24.12 kl. 6.03 & 19.00, 27.12 kl. 20.03.

Charles Dickens klassiska julberättelse finns i år att lyssna på i två olika versioner. Svenska Yle gör en radioteateruppsättning med dramatisering och regi av Marielle Eklund-Vasama och bland andra Anders Larsson, Linda Zilliacus och Dick Idman i rollerna. Sveriges radios upplästa version från 2011 kan höras som radioföljetong i nio delar på sverigesradio.se fram till den sista december. För uppläsningen står skådespelaren Sven Wollter.
Den upplästa versionen gör förstås mer troget rättvisa åt Dickens prosa, vars skicklighet inte kan överskattas. Ibland låter Wollters karakteristiska stämma dock onödigt sävlig och långsam, och lyssnarens uppmärksamhet driver oundvikligen åt annat håll. Då är Yles livligare version, med ljudeffekter och olika röster, bättre på att hålla kvar intresset kanske särskilt hos yngre familjemedlemmar. För en känsligare lyssnare gör radioteaterversionen dock ett tidvis lite överspelat intryck som kan kännas något ansträngande.
I en tid då inkomstklyftorna ökar och välfärdssamhället gradvis eroderas är det inte irrelevant att ägna en tanke åt det sociala rättvisepatos som genomsyrar Dickens författarskap i allmänhet och En julsaga i synnerhet. Dickens inspirerades till sin berättelse av sina hårda personliga erfarenheter av fattigdom och texten var i början menad att bli en politisk pamflett innan den fiktionaliserades. Även om vårt eget samhälle kommit en bit från 1800-talets misär är de värderingar som Dickens personifierar i sin karaktär Ebenezer Scrooge fortfarande en drivande kraft som motiverar politiska beslut i dag, även om deras förespråkare hellre stöder sig på andra döda brittiska män som Adam Smith eller John Locke än Dickens eller Jonathan Swift.
Men också i dag finns det de som håller Dickens anda av själslig och materiell solidaritet vid liv. Helsingforsmissionen har under senhösten dragit i gång en slagkraftig reklamkampanj som uppmärksammar ensamma äldre människor. Den som uppskattar någondera versionen av Dickens julsaga och känner sig extra inspirerad av hans tidlösa budskap kan besöka deras hemsida för instruktioner om hur man donerar en slant.

ANDRA LÄSER