Kraftigt höjd coronasmitta i Ryssland precis då fotbolls-EM har börjat

Coronaviruset sprids just nu allt häftigare i både Moskva och S:t Petersburg. Samtidigt går vaccineringen trögare än någonsin. Med den här takten kommer det att ta flera år innan 60 procent av befolkningen är vaccinerad.

Ryska fans följde med hemmalagets första match mot Belgium på lördagen i S:t Petersburg. Samtidigt är sjukhusen överfulla av coronapatienter i staden.
15.06.2021 07:15 UPPDATERAD 15.06.2021 12:42
Den 9 juni hade Ryssland 10 470 nya coronafall. Det betydde att antalet nya smittade nådde över tiotusen för första gången sedan mitten av mars.
Det totala antalet nya smittade i Ryssland per dygn har inte varit lika högt på tre månader, enligt siffror från den 12 juni. Uppgången är störst i Moskva, där antalet insjuknade just nu är cirka 123 775. Enligt Izvestija har antalet patienter som vänder sig till sjukhusen med coronasymptom ökat 1,5 gånger.
Borgmästaren Sergej Sobjanin, som tidigare lovade att det inte blir några fler begränsningar, fick göra en helomvändning. Moskvaborna har nu fått ledigt från den 15-19 juni. Det betyder i praktiken att man förlänger ledigheten för ryska nationaldagen den 12 juni. Arbetsgivare rekommenderas att låta minst 30 procent av sina anställda jobba på distans från den 13 juni. Kafé, restauranger och barer får bara sälja hämtmat mellan klockan 23 och 6.

ANDRA LÄSER