Li Andersson: ”Effektiviteten” är en del av problemet

07.02.2023 19:10
Förra veckan deltog jag i ett evenemang om klimatpolitiken som ordnades av Antti och Tiina Herlins stiftelse samt organisationen för klimatledarskap, CLC. Vid middagen hade jag sällskap av ett par herrar på högt uppsatta poster inom näringslivet och efter en stund gled diskussionen vidare från klimatpolitik till hälsovården.
Jag skulle säga att vi var överraskande överens. Vi var överens om både vikten av en väl fungerande offentlig hälsovård, och över många av de saker som gjorts fel.
Sedan många många år har new public management smugit sig i den finländska offentliga sektorn, speciellt vad gäller retoriken och upphandlingar av service. Man har sett det som ett självändamål att privatisera och upphandla tjänster, utan att se till vad som egentligen är ekonomiskt vettigt eller vad som är befogat vad gäller servicen. Retoriken har sedan länge handlat om effektivisering, hela tiden ska man effektivisera så att man får mer gjort av samma pengar. Detta är i praktiken mycket dåligt ledarskap.

ANDRA LÄSER