Satellitbilder: Värmen har satt fart på algblomningen i Östersjön

Cyanobakterierna har ökat vid Gotland, Ösel och västra Finska viken under den senaste veckan, visar satellitbilder. Allt tyder på att det blir rikligt med algblomning längs sydkusten om det varma vädret fortsätter, säger Vivi Fleming på Finlands miljöcentral.

Algblomning på Östersjön 27.6.2022.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
29.06.2022 05:01 UPPDATERAD 29.06.2022 07:42
Satellitbilder från de senaste dagarna visar att cyanobakterierna trivts väl i det varma vädret.
– Man kan se att algblomningen har byggts upp åtminstone i öppna havsområden under den senaste veckan, säger Vivi Fleming, enhetschef på Finlands miljöcentral.
Satellitbilderna visar större grönaktiga områden med cyanobakterier vid Gotland och Ösel, men också trolig algblomning vid Åland och vid Finska vikens västligaste delar. Hur läget ser ut vid kusten kan man ändå inte tyda utifrån satellitkartan, säger Fleming.
– Förra veckans kustobservationer visade att det fanns lite cyanobakterier i vattnet vid Åland och i Skärgårdshavet. I västra Finska viken, norr om Hangö var algblomningen riklig. Pargas lyste som en röd punkt på kartan, säger hon.
Förekomsten av cyanobakterier kan ändå variera. Till exempel kan läget vara annorlunda inne i vikar.
– Ofta kan det ändå vara värre där eftersom förutsättningarna för algblomning är bättre där, säger hon.
I Helsingfors verkar läget än så länge vara bra på många håll. På Degerö har ändå mindre mängder cyanobakterier observerats, visar stadens utemotionskarta.

Rikligt med cyanobakterier att vänta

Finlands miljöcentral gör inga kortare prognoser under sommarens lopp. En riskbedömning från tidigare i år varnade ändå för omfattande algblomning på södra havskusten om sommaren blir varm.
– Nu för tiden har algblomningarna blivit regelbundna i våra sydliga havsområden. Man kan säga att det varierar mellan stora algsomrar och mindre algsomrar. Nu är det varmt och om det fortsätter så här kan vi nog räkna med en stor algsommar, säger Fleming.
Det finns flera faktorer som påverkar hur utdragen algblomningen blir.
– Det värsta är om den varma algsommaren fortsätter i juli med stormigt väder ute till havs. Då rörs vattnet om och näringsämnen såsom fosfor stiger upp till ytan. Om vädret sedan blir varmt igen så trivs cyanobakterierna bra och det kan bli en långvarig algsommar, varnar Fleming.

Algblomning kan gömma sig under ytan 

Fleming rekommenderar simmare att följa med de provtagningar och observationer som görs vid stränderna eftersom rikliga förekomster av cyanobakterier ibland kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat.
– Om det börjar blåsa så blandas de bara ut i vattnet. Det kan alltså se ut som om det inte är så mycket cyanobakterier i vattnet, fast de har bara inte samlat sig på ytan. För simmaren kan det alltså vara lika giftigt även fastän man inte ser cyanobakterierna i större samlingar, säger hon.
Miljöcentralen informerar en gång i vecka om det allmänna algläget på sin webbplats.

ANDRA LÄSER