Satellitbilder från de senaste dagarna visar att cyanobakterierna trivts väl i det varma vädret.
– Man kan se att algblomningen har byggts upp åtminstone i öppna havsområden under den senaste veckan, säger Vivi Fleming, enhetschef på Finlands miljöcentral.
Satellitbilderna visar större grönaktiga områden med cyanobakterier vid Gotland och Ösel, men också trolig algblomning vid Åland och vid Finska vikens västligaste delar. Hur läget ser ut vid kusten kan man ändå inte tyda utifrån satellitkartan, säger Fleming.
– Förra veckans kustobservationer visade att det fanns lite cyanobakterier i vattnet vid Åland och i Skärgårdshavet. I västra Finska viken, norr om Hangö var algblomningen riklig. Pargas lyste som en röd punkt på kartan, säger hon.
Förekomsten av cyanobakterier kan ändå variera. Till exempel kan läget vara annorlunda inne i vikar.
– Ofta kan det ändå vara värre där eftersom förutsättningarna för algblomning är bättre där, säger hon.
I Helsingfors verkar läget än så länge vara bra på många håll. På Degerö har ändå mindre mängder cyanobakterier observerats, visar stadens utemotionskarta.
Rikligt med cyanobakterier att vänta
Finlands miljöcentral gör inga kortare prognoser under sommarens lopp. En riskbedömning från tidigare i år varnade ändå för omfattande algblomning på södra havskusten om sommaren blir varm.
– Nu för tiden har algblomningarna blivit regelbundna i våra sydliga havsområden. Man kan säga att det varierar mellan stora algsomrar och mindre algsomrar. Nu är det varmt och om det fortsätter så här kan vi nog räkna med en stor algsommar, säger Fleming.
Det finns flera faktorer som påverkar hur utdragen algblomningen blir.
– Det värsta är om den varma algsommaren fortsätter i juli med stormigt väder ute till havs. Då rörs vattnet om och näringsämnen såsom fosfor stiger upp till ytan. Om vädret sedan blir varmt igen så trivs cyanobakterierna bra och det kan bli en långvarig algsommar, varnar Fleming.
Algblomning kan gömma sig under ytan
Fleming rekommenderar simmare att följa med de provtagningar och observationer som görs vid stränderna eftersom rikliga förekomster av cyanobakterier ibland kan vara svåra att upptäcka med blotta ögat.
– Om det börjar blåsa så blandas de bara ut i vattnet. Det kan alltså se ut som om det inte är så mycket cyanobakterier i vattnet, fast de har bara inte samlat sig på ytan. För simmaren kan det alltså vara lika giftigt även fastän man inte ser cyanobakterierna i större samlingar, säger hon.
ANDRA LÄSER

Kriget i Ukraina
Pekka Haavisto efter Marins Hornetsnack med Zelenskyj: Regeringen har på inget sätt diskuterat frågan
23.03.2023 12:09

Trafik och infrastruktur
Stenblock föll på Ring III i Esbo – vägsträckan är känd som farlig och väntar på renovering
23.03.2023 11:49

Trender
På Skillnadsgatan förminskar allt fler män sina bröst – finländarna satsar på plastikkirurgiska ingrepp trots ekonomisk kris
23.03.2023 05:02

Musik
Tomas Ledin ger konserter i Svenskfinland med symfoniorkester: ”Har gett låtarna ett helt nytt liv”
23.03.2023 11:04
