Åborestaurangen Kaskis fick Michelinstjärna – Palace i Helsingfors fick sin andra

På måndagen var det dags för den årliga presentation av Michelinstjärnor för nordiska restauranger. Restaurang Kaskis i Åbo belönades med en stjärna. Restaurang Palace i Helsingfors fick sin andra stjärna.

Finlands första Michelinrestaurang har nu två stjärnor.
De prestigefyllda Michelinstjärnorna för nordiska restauranger delades ut på måndagen i norska Stavanger. Utdelningen fick för första gången sedan pandemin bröt ut ske med restaurangfolket på plats.
Ett av de första priserna som delades ut var det så kallade ”sommelierpriset” som gick till finska Christina Haukkula som arbetar på Åborestaurangen Kaskis. Haukkula gick upp på scen och tog emot utmärkelsen alldeles till sig av förvåning och lycka. Hon fick dessutom lov att stanna kvar, för strax därpå kallades hennes kolleger Erik Mansikka ja Simo Raisio också upp på scenen. Restaurang Kaskis, som öppnade 2014, har fått sin första Michelinstjärna, och är således den enda Michelinrestaurangen i Åbo.
– Det här betyder allt för oss. Det är mer än viktigt, säger Mansikka på scen.
”Kaskis är en plats med kontraster. Det drivs av ett team med färgglatt hår och djärva tatueringar, men atmosfären är lugn. Matlagningen har kraftfulla färger och smaker men är samtidigt känslig och detaljerad”, skriver Michelin Guide om restaurangen på sin hemsida.

Elva nya enstjärniga restauranger 2022

Finland
Kaskis, Åbo
Sverige
Nour, Stockholm
Adam / Albin, Stockholm
Knystaforsen, Rydöbruk
Norge
Hyde, Oslo
Lysverket, Bergen
Schlägergården, Oslo
Hot Shop, Oslo
Danmark
Mota , Nykøbing,
Jatak, Köpenham
Island
Óx, Reykjavik

Helsingforsrestaurang får sin andra stjärna

Restaurang Palace och kökschef Eero Vottonen i Helsingfors tilldelades sin andra Michelinstjärna under ceremonin.
Palace är nu den enda restaurangen i Finland som någonsin tilldelats två stjärnor utöver restaurang Chez Dominique, som avslutat sin verksamhet. Palace var också den första restaurangen i Finland som fick en Michelinstjärna år 1987.
Palace ligger på tionde våningen i hjärtat av Helsingfors och stod färdig till OS i staden 1952.
”Vackert delikata moderna rätter ingår i en flerrätters avsmakningsmeny fylld av välbalanserade smaker. De presenteras både av kockarna och det förstklassiga serveringsteamet”, skriver Michelin Guide om Palace på sin hemsida.
Totalt finns det nu åtta restauranger med Michelinstjärnor i Finland. Samtliga finska restauranger som redan tidigare belönats fick behålla sina stjärnor. De restaurangerna är: Olo, Grön, Demo, Palace, Ora, Inari. Och förra året fick de sällskap av Finnjävel Salonki. De ligger alla i Helsingfors.
Utöver de nya stjärnrestaurangerna presenterade Michelinguiden även årets nya gröna stjärnrestauranger. Restaurangen Natura i Helsingfors belönades med en grön stjärna vilket syftar på att restaurangen är en ledare i hållbar och ekologisk gastronomi.

2022 års Michelin Guide Nordic Countries i korthet:

4 Michelin Trestjärniga restauranger
14 Michelin Tvåstjärniga restauranger (2 nya)
56 Michelin Enstjärniga restauranger (11 nya)
38 Michelin Grön Stjärna restaurants (5 nya)
32 Michelin Bib Gourmand restauranger (5 nya)
Michelinguidens nordiska utgåva omfattar Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Årets utgåva innehåller 255 restauranger, inkluderande 74 med stjärna, 32 som har tilldelats en Bib Gourmand och 38 som uppmärksammas med en Michelin Grön Stjärna.

Michelinstjärnan är en kvalitetsutmärkelse

Det är den franska däcktillverkaren Michelin som ger ut den kända restaurangguiden varje år. Guiden utkom för första gången år 1900 och stjärnorna för restauranger började delas ut drygt 30 år senare. Syftet med guiden var att få folk att använda sina bilar när de ville ut och besöka de omtalade restaurangerna.
Tre stjärnor betyder att en restaurang är ”värd en resa”, två stjärnor att restaurangen förtjänar att man ”gör en omväg” och en stjärna innebär att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori.
Första gången en finländsk restaurang platsade i Michelinguiden var 1987, med restaurang Palace som nu har två stjärnor.

ANDRA LÄSER