Död val i djungeln förbryllar forskare

En död knölval mitt inne i Amazonas djungler förbryllar viltexperter i Brasilien. Forskare tror att valen kastades upp ur vattnet under en storm men ställer sig frågande inför hur den kunnat hamna så långt inåt land, och varför den simmade så långt utanför kusten.

Människor försöker hjälpa en strandad knölval på en strand i badorten Búzios i Brasilien 2017. Arkivbild.
TT
26.02.2019 12:57
Det tio ton tunga fyndet gjordes på Brasiliens största kustö Marajó, belägen norrut i deltat vid Amazonflodens mynning i Atlanten, rapporterar The Independent.
– Vi är fortfarande inte säkra på hur den landade här, men vi gissar att djuret befann sig i närheten av kusten och att tidvattnet, som har varit ganska starkt de senaste dagarna, sög tag i det och kastade upp det inåt land, in i mangroven, säger Renata Emin, som leder en grupp konservatorer som undersöker valen.
Knölvalar är förvisso ingen ovanlig syn i Brasilien. Men vanligtvis håller de sig längs den södra kusten och inte vid Amazonflodens mynning, som ligger hundratals mil därifrån.
Forskarna tror att det handlar om en kalv som tappat bort sin mamma och sedan simmat vilse.
Den elva meter långa valen upptäcktes av lokala myndigheter efter att personal följt efter rovfåglar som flugit till den uppspolade bjässen i jakten på ett skrovmål med extra allt.
Knölvalen tros ha dött ett par dagar före den hittades och kommer att få ligga kvar där den ligger tills vidare. Forskarna hade svårt att ta sig fram till kadavret på grund av djungelterrängen.
– Det är väldigt svårt att ta sig dit och det finns inte en chans att vi kan skicka i väg en bulldozer, den skulle inte lyckas ta sig fram. För att komma till platsen måste man ta sig över ett träsk, säger Renata Emin.

ANDRA LÄSER