Febril jakt på föremålet som förgiftade paret

Jakten fortsätter på det föremål som misstänks ligga bakom Novitjok-förgiftningen av ett par i brittiska Amesbury i lördags. Polisen säger att det står klart att mannen och kvinnan förgiftats sedan de kommit i kontakt med någonting som förorenats av nervgiftet.

En av platserna som spärrats av i Salisbury i Storbritannien efter misstankar om att ett par drabbats av nervgiftet Novitjok.
06.07.2018 16:29 UPPDATERAD 06.07.2018 17:37
Paret vårdas fortfarande för livshotande skador sedan de kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok i Amesbury i Storbritannien – samma gift som drabbade den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i grannstaden Salisbury i början av mars i år, rapporterar Sky News. Sex platser som paret besökte i Salisbury och Amesbury har spärrats av, däribland den 45-årige mannens hus och ett vandrarhem som den 44-åriga kvinnan var bosatt på.
– Det är ett gift, det är inte ett vapen eller en kniv som du kan hitta och ta hand om. Det är någonting annat, det kan finnas på bänken där. . . det oroar mig, säger lokalinvånaren Geoffrey, 66, till AFP.
Men en källa inom de brittiska myndigheterna säger till BBC att det är osannolikt att nervgiftet som paret kommit i kontakt med legat ute i det fria, eftersom det bryts ner av regn och solsken. Med andra ord är det mer sannolikt att det funnits i en stängd behållare. Novitjok är enligt källan så giftigt att det inte behöver förtäras, utan kan gå in i kroppen genom huden.
Det finns inga tecken på att paret besökt någon av platserna i närliggande Salisbury som sanerades i samband med den misstänkta giftattacken mot far och dotter Skripal, enligt brittiska myndigheter.
Storbritanniens regering skyller händelsen på Ryssland, precis som den misstänkta giftattacken mot Skripal, men Ryssland dementerar anklagelserna i båda fallen.

ANDRA LÄSER