ÖT: Tjugo unga misstänks för grovt narkotikabrott i Jakobstad – polis beslagtog över 100 kilo cannabis

Polisen i Österbotten har under sommaren utrett en sällsynt stort cannabishärva i Jakobstad. Det handlar om ett beslag på 100 kilo cannabis där tjugo unga nu är misstänkta för grovt narkotikabrott.

Beslaget gjordes i Jakobstad. 
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
10.08.2022 11:51
Enligt Österbottens tidning (ÖT) gjordes tillslaget i juni och det betraktas som synnerligen stort. Sex unga i åldern 21–31 från Jakobstad och ett tiotal fler från Åbo misstänkts nu för grovt narkotikabrott, vilket kan ge upp till tio års fängelsestraff.
Förundersökningsledare Olli-Pekka Punkari vid Österbottens polisinrättning kommenterar inte hur man kom ungdomarna på spåret och inte heller från vilket land narkotikan smugglats in till Finland, men det ska ha skett via Jakobstad.
De misstänkta har förhörts flera gånger under sommaren. Fyra av dem sitter fortfarande häktade i Jakobstad och åtta i Åbo. Sammanlagt misstänks ändå minst tjugo personer vara inblandade, men en del av dem har släppts på fri fot. Flera av dem är kända för polisen sedan tidigare, men man vill inte ge ut detaljer om varifrån de är hemma.

Droger och pengar hittade

Enligt ÖT ägde polisens tillslag rum i centrum av Jakobstad i juni. En del av den insmugglade narkotikan ska redan ha hunnit säljas i gatuhandeln, där priset på ett gram är ungefär tjugo euro. Förutom att polisen beslagtog 100 kilo cannabis hittade man också 100 000 euro.
Polisen i Österbotten har de senaste åren flera gånger gått ut med information om att användningen av cannabis i Jakobstadsregionen ökat märkbart bland unga. Man har också gjort  flera mindre beslag de senaste åren, men nu handlar det om ett sällsynt stort fall.
Åtalen ska väckas under hösten, men det är fortfarande oklart om fallet delas upp mellan Österbotten och Åbo. Gränsen för grovt narkotikabrott går vid innehav av ett kilo droger.

ANDRA LÄSER