Snabba ryck i valet av ny statsminister

SDP utser sin statsministerkandidat på söndag. Redan innan dess kör regeringssonderingarna i gång, av allt att döma under ledning av Antti Rinne.

Trafik och kommunikationsminister Sanna Marin anlände till SDP:s styrelsemöte i Hagnäs på torsdagsmorgonen.
Två kandidater har meddelat att de vill efterträda Antti Rinne på statsministerposten – kommunikationsminister Sanna Marin som också är vice ordförande i SDP samt Antti Lindtman som är SDP-riksdagsgruppens ordförande.
SDP:s partistyrelse beslutade i morse att statsministervalet förrättas på tidigast möjliga tidpunkt enligt partiets stadgar, det vill säga på söndagen.
Valet av statsministerkandidat inleds på söndag kväll från och med klockan 17.30.
Yle frågade i onsdags hur SDP:s fullmäktigeledamöter tänker rösta i statsministervalet: 20 ledamöter sade att de stöder Marin, 14 backar upp Lindtman, 20 hade ännu inte bestämt sig, medan 7 ledamöter inte kunde nås.
SDP:s partistyrelse föreslår också att Antti Rinne fungerar som SDP:s regeringssonderare. Beslutet ska ännu välsignas senare i dag av SDP:s riksdagsgrupp och vid ett möte med de andra riksdagsgrupperna klockan 16.30.
Efter regeringssonderingarna väntar egentliga regeringsförhandlingar. Hittills har den gamla regeringens partier låtit förstå att de är redo att fortsätta regera tillsammans utifrån det program som man kom överens om efter riksdagsvalet.
Bedömningen att en ny regering kan utses redan nästa vecka. I slutändan är det riksdagen som klubbar igenom valet av ny statsminister varpå presidenten utnämner statsministern.
Statsminister Antti Rinne avgick i tisdags då Centern meddelade att partiet inte lägre hade förtroende för Rinne som statsminister.
ANDRA LÄSER