WHO: Se upp för nya covidvarianten "my"

Världshälsoorganisationen (WHO) håller ögonen på en ny variant av coronaviruset som har fått namnet "my", meddelar organisationen i sin veckovisa pandemibulletin.

Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.
01.09.2021 10:05 UPPDATERAD 01.09.2021 12:37
My, eller B.1.621 som den kallas bland forskare, upptäcktes i Colombia i januari i år och har klassats som en variant av intresse. Skälet är att den innehåller mutationer som möjligen skulle kunna göra den resistent mot de vaccin som hittills utvecklats.
"My-varianten har en mutationsuppsättning som indikerar potentiellt immunflyktiga egenskaper", skriver WHO, och konstaterar samtidigt att fler studier krävs för att få ytterligare kunskap.
Alla virus, däribland sars-cov-2 som orsakar covid-19, muterar över tid, för det mesta på ett sätt som inte påverkar smittsamheten och dödligheten. Då och då uppstår dock varianter som gör just detta, alternativt utvecklar resistens mot vaccin och andra motmedel.
Världen är nu på helspänn inför att sådana varianter ska dyka upp, då den mycket smittsamma deltavarianten fått fäste framför allt bland dem som inte vaccinerats mot covid-19.
Läs också:
Nytt covidrekord i Norge
Danmark öppnar helt och slopar alla restriktioner

ANDRA LÄSER