FSG granskar Linda Karlströms medverkan i Drotts och Kronans verksamhet – kan införa sanktioner mot klubbarna

IK Kronan och IF Drott riskerar sanktioner efter att klubbarna anlitat kontroversiella gymnastiktränaren Linda Karlström i sin verksamhet. Finlands Svenska Gymnastikförbund utreder ärendet och beslutar om eventuella sanktioner.

Linda Karlström
15.10.2021 19:27
Finlands Svenska Idrott FSI:s styrelse sammanträdde på torsdagen för att bland annat behandla Linda Karlströms comeback som tränare.
Karlström tränar sedan en tid tillbaka gymnaster i två österbottniska föreningar: IK Kronan och IF Drott.
Den kända vaccinmotståndaren och -kritikern Karlström presenterade konspirationsteorier och ifrågasatte förintelsen i SVT:s dokumentär Vaccinkrigarna för ett år sedan.
Karlström möttes av massiv kritik efter sina uttalanden i dokumentären och avgick i våras från posten som tränare för Kronobyföreningen IK Kronan.
FSI tog kraftigt avstånd från Karlströms uttalanden i våras och bad Finlands gymnastikförbund utreda Karlström. Gymnastikförbundet meddelade att de inte har befogenheter att bestraffa den kontroversiella tränaren.
För en vecka sedan avslöjade Österbottens Tidning att Karlström börjat träna gymnaster i IF Drott i Jakobstad och i IK Kronan i Kronoby.
• Läs också: FSI:s generalsekreterare om Karlström: "Jag hade önskat att klubbarna tänkt mer på sin värdegrund"
Det fick FSI:s styrelse att ta upp ärendet Karlström till behandling under torsdagskvällens möte.
– Vi har markerat tydligt att vi tar avstånd från Karlström. FSI kan inte vara tydlig nog med för vilka värderingar vi står för. Och vi kräver att våra medlemsföreningar står för samma värderingar och följer dem i sin verksamhet, säger generalsekreteraren Henrika Backlund.
FSI har nu flyttat över ärendet till Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG.
FSG har inrett en utredning om eventuella sanktioner mot sina medlemsföreningar som anlitat Karlström som tränare.

ANDRA LÄSER