Åklagaren har väckt åtal för nedklottringen av synagogan i Åbo

En man åtalas för grov skadegörelse med anledning av nedklottringen av synagogan i Åbo i januari 2020.

Ett åtal för nedklottringen av synagogan i Åbo har skickats till Egentliga Finlands tingsrätt, säger distriktsåklagare Maija Päivinen vid Södra Finlands åklagardistrikt. Arkivbild.
Åklagaren har väckt åtal för nedklottringen av synagogan i Åbo. Distriktsåklagare Maija Päivinen vid Södra Finlands åklagardistrikt bekräftar att en man åtalas för grov skadegörelse med anledning av nedklottringen. Enligt Päivinen har åtalet skickats till Egentliga Finlands tingsrätt.
Ytterdörren och väggarna till synagogan i Åbo blev nedklottrade med röd färg inför Förintelsens minnesdag i slutet av januari 2020. I förundersökningen identifierade polisen en misstänkt gärningsman och fallet gick vidare till åtalsprövning i januari i år.
Mannen misstänktes för grov skadegörelse, hets mot folkgrupp och skjutvapenbrott men åtalas nu endast för grov skadegörelse. Maija Päivinen säger att en annan person är misstänkt för lindrigt skjutvapenbrott och att misstankarna om hets mot folkgrupp hör till en annan helhet där åtalsprövningen ännu fortsätter.
Helheten som fortfarande är i åtalsprövning omfattar flera misstänkta gärningsmän och flera misstänkta brott. Enligt Päivinen har de misstänkta brotten skett i Egentliga Finland och andra delar av södra Finland, i Birkaland och i Norra Savolax.
Helheten omfattar åtminstone misstankar om hets mot folkgrupp och bedrivande av illegal föreningsverksamhet. Åklagaren har ännu inte fattat beslut om huruvida åtal väcks.
Polisens undersökningsledare Veli-Matti Soikkeli sade i april att mannen som misstänks för nedklottringen av synagogan i Åbo misstänks ha kopplingar till den förbjudna nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen och rörelsen Kohti vapautta (på svenska ungefär: Mot friheten). Distriktsåklagare Päivinen vill inte kommentera saken.

Detta har hänt

Inför Förintelsens minnesdag den 27 januari 2020 klottrar någon ner ytterdörren och väggarna till synagogan i Åbo med röd färg. Polisinrättningen i Sydvästra Finland inleder en förundersökning om fallet och ber allmänheten om tips.
Resultatet av förundersökningen är att en man misstänks för grov skadegörelse, hets mot folkgrupp och skjutvapenbrott. Fallet går vidare till åtalsprövning vid Västra Finlands åklagardistrikt den 27 januari 2021. Den 24 mars 2021 går fallet vidare till åtalsprövning vid Södra Finlands åklagardistrikt eftersom fallet misstänks vara en del av en större helhet.
Den misstänkta gärningsmannen åtalas för grov skadegörelse. En annan person misstänks för lindrigt skjutvapenbrott.
Misstankarna om hets mot folkgrupp hänger ihop med en större helhet som omfattar misstänkta brott i södra Finland, Birkaland och Norra Savolax. Inget beslut om att väcka åtal eller lägga ner fallet har ännu fattats.

ANDRA LÄSER