Flyguppvisning siktar på rekordpublik

Det blir flyguppvisning över Brunnsparken i sommar – efter en paus på närmare 50 år! Flygmuseet vill återuppliva en gammal tradition som nästan fallit i glömska och gör det storstilat, med cirka femton namnstarka flygfarkoster i luften.

Framtidens teknologi. Boeing deltar i flyguppvisningen med tre F/A-18E/F Super Hornet-jaktplan, som är en av kandidaterna till ersättare när Försvarsministeriet ska ersätta de nuvarande Hornetplanen med modernare.
10.05.2017 13:10 UPPDATERAD 10.05.2017 13:52
Siktet är högt ställt när Finlands Flygmuseum ordnar den första stora flyguppvisningen på ett halvt sekel ovanför Helsingfors. Museichef Markku Kyyrönen är eld och lågor inför showen, som han hoppas lockar stora skaror till Brunnsparken i början av juni.
– Vi har som målsättning att göra flyguppvisningen till den största enskilda tillställningen under firandet av Finlands 100-årsjubileum, säger Kyyrönen.
För att lyckas med det måste över 100 000 personer söka sig till de södra stadsdelarna efter arbetsdagens slut fredagen den 9 juni.
– Av tekniska skäl är det omöjligt att dölja den här uppvisningen för folk som är i närheten, så vi har valt att göra det till en folkfest som inte kräver inträdesbiljett. Alla är välkomna att ta del av ett stycke finländsk flyghistoria.

Brunnsparkens flyguppvisning

Som ett led i festligheterna kring Finland 100 år ordnar Flygmuseet en stor flyguppvisning ovanför Brunnsparken på fredag kväll den 9 juni. Tillställningen är gratis, öppen för alla och pågår klockan 16–21. En del av flygplanen gör testflygningar redan under torsdagens lopp.
I uppvisningen deltar såväl gamla klassiska flyplan som moderna farkoster och några sådana som representerar framtidens teknologi.
Besökarna kommer att få se flygplan som jaktplanet F/A-18 Super Hornet (Boeing), Typhoon FGR 4 (Royal Air force), Saab 35 Draken, Finlands enda flygande Douglas DC-3, konstflygningsgruppen Midnight Hawks och brittiska flyvapnets Red Arrows.
Flygmuseet har samlat ihop en imponerande lista flygplan och jaktplan som deltar i uppvisningen. Med finns allt från gamla trotjänare som VL Viima, som tjänstgjorde under andra världskriget, till gränsbevakningens sjöräddningshelikopter Super Puma, som kommer att visa hur det går till när man vinschar upp folk ur havet. Bland de utländska gästerna märks såväl tillverkare av nästa generations jaktplan som historiska flygklubbar som brittiska kungliga flygvapnet, vars grupp Red Arrows hör till de bästa konstflygarna i världen.
– Red Arrows var med också 1970, då den senaste flyguppvisningen utanför Brunnsparken ordnades. Det här är en historisk plats, de första uppvisningarna ordnades i början av 1920-talet, då Finland bara var tre år ungt, berättar Kyyrönen.
Också flygbolaget Finnair deltar i flyguppvisningen med ett passagerarplan, nya Airbus A350, som chefspilot Marko Valtonen kommer att flyga.

På paradplats

Flygmuseet, som under de tio senaste åren har renoverat sina utrymmen i Vanda, ser som sin mission att visa upp luftfartshistoria också live och valde att göra det på paradplats, mitt i huvudstaden under den ljusaste och varmaste tiden på året. Flyguppvisningens ledare Perttu Karivalo, som har hand om alla praktiska arrangemang, har fått ta emot en del samtal från utländska flygentusiaster.
– Det är ovanligt att liknande flyguppvisningar ordnas mitt i storstäder, numera hålls de nästan bara på flygplatser. Det som väcker intresse utomlands är att både jaktplan och passagerarplan nu kommer att flyga ovanför centrum, de lägsta på 150 meters höjd, säger Karivalo och utlovar en show av sällan skådat slag.
En flyguppvisning av den här storleksordningen kräver en hel del säkerhetsarrangemang. Uppvisningsplanen kommer att kretsa ovanför Stora Räntan, där man bygger upp en tillfällig flygledningscentral. Ehrenströmsvägen stängs av för biltrafik och luftrummet utanför Brunnsparken stängs av på ett stort område, som sträcker sig mellan Olympiastadion och femton kilometer söderut samt tio kilometer öster- och västerut. Inom det här området är det förbjudet att flyga med drönare. Också havsområden stängs av för båttrafik mellan Sveaborg och Rönnskär, men det kommer att finnas områden nära Ärtholmen och bakom Klippan där fritidsbåtar kan kasta ankar och följa med showen från paradplats.

ANDRA LÄSER