HIFK:s motvind fortsätter – Peltonen tror på bättre tider

1–5 hemma mot KooKoo innebar den fjärde raka förlusten för HIFK. Trubbigt framåt och lite slarvigt bakåt har varit devisen för HIFK inledningsvis denna säsong.

HIFK inkasserade den fjärde raka förlusten då KooKoo vann med 5-1 i Helsingfors.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
24.09.2022 20:17
Före match premierades Micke-Max Åsten för sina 400 matcher i HIFK-tröjan och under matchen gratulerades också HIFK:s mer eller mindre eviga speaker Micke Stenberg för att han nått milstolpen 60 år. Ungefär där tog det roliga slut för HIFK som med undantag för en bra inledning i andra perioden verkligen inte imponerade.
– Om vi bara klarar av att göra ett mål måste vi försvara oss jäkligt bra. Om vi släpper in fem måste vi börja producera framåt. Vi måste göra de små detaljerna bättre. Ishockey är ett tämligen logiskt spel. Man får det man förtjänar. Men någon panik är det inte i leden. Säsongen har ju precis börjat, säger Åsten.
Ungefär en halvtimme efter att matchen tagit slut och hallen, som tömdes snabbt redan under den tredje perioden, var öde kom också tränaren Ville Peltonen ut från det allra heligaste i Ishallens katakomber. HIFK:s omklädningsrum.
– Det är lite samma problem i vårt spel som i början av förra säsongen. Vi är inte tillräckligt bra framåt och kommer inte upp i den nivå som krävs. Det blev ett rätt långt snack med spelarna efter matchen. A och O är att vi börjar spela bättre och smartare, säger Peltonen.

Tog ledningen

Iiro Pakarinen gav HIFK ledningen i mittperioden efter en första period som kunde ha fungerat som sömnmedel också för den mest nattpigge personen i Ishallen. Stämningen var ungefär lika anemisk som spelet.
Men på knappa sex minuter paketerade KooKoo ihop matchen med tre snabba mål. 1–1 var ett klassiskt skitmål, vid 1–2 drällde Joonas Lyytinen med pucken och då Joose Antonen satte 1-3 efter att KooKoo vunnit en tekning i anfallszon med 100-0 var det god natt HIFK.
– Jag tycker ändå inte att vi ger upp där utan ger det vi har i tredje perioden. Det goda med ishockey och en lång serie är att nästa kommer väldigt snart, säger kaptenen Ilari Melart som på basis av kroppsspråk och snack inte verkar särskilt orolig.

Fyra av sexton skott i mål

Säsongen är naturligtvis väldigt ung och fem matcher utgör bara en bråkdel av den långa grundserien men att HIFK, som vanligtvis har en av ligans största spelarbudgetar, parkerar på jumboplats håller naturligtvis inte.
Lagbygget kritiserades före säsongen och sportchefen Tobias Salmelainen är inte särskilt populär bland supportrarna. Det hördes en hel del busvisslingar i tredje perioden från läktarhåll och får inte Peltonen och laget ordning på torpet lär det snart bli under 7 000 åskådare på matcherna.
Målvaktsspelet har inte hållit klassen hittills. Niilo Halonen var inte direkt misslyckad mot KooKoo men gjorde inte heller de räddningar ett lag i motvind skulle behöva. 1–3 såg kanske inte helt otagbart och fyra insläppta av sexton skott innebär att räddningsprocenten som före matchen låg på 85 procent sjunker ytterligare.
Tränare Peltonen var allvarlig men inte direkt orolig även om inledningen på säsongen varit snudd på katastrofal.
– Vi måste bli tålmodigare och smartare på isen. Inget lag orkar pressa och stressa i period efter period i den här ligan. Det gäller att välja sina ögonblick, säger Peltonen.
Nästa chans att visa tålamod kommer på onsdag då Sport kommer på besök till Nordenskiöldsgatan.

ANDRA LÄSER