Var är staden?

Jag kan se skarorna av turister som en slaskig novemberdag flanerar längs boulevarden beundrande den iskalla helsingforsiska vinden.

06.12.2016 05:35
Helsingfors stadsfullmäktige upphör inte att överraska mig. Å ena sidan missar man chansen att göra någonting enastående och attraktivt av en av Helsingfors centrums absolut fulaste platser genom att stoppa Guggenheim. "Vi bygger i stället en strandboulevard", sade en förhoppningsfull SDP-politiker dagen efter omröstningen i morgon-tv. Sic! Jag kan se framför mig skarorna av turister som en slaskig novemberdag eller mulen midvinterdag flanerar längs boulevarden beundrande den iskalla helsingforsiska vinden och förvånande sig över det totala mörker som faller över staden och dess politiker.
Å andra sidan är man snabb med att planera bostadsbyggen på kärret där Malms unika flygplats är beläget under hänvisningen att det är brist på lämplig tomtmark. Som en av de förhatliga sportplanspiloterna som ofta flyger över östra Helsingfors och ibland undrar över var i hela fridens namn staden ligger bland all skog och alla åkrar lovar jag att ta med mig alla de kommunalpolitiker som har lust med en flygtur och låta dem navigera sig fram till Malm bland alla öppna obebyggda åkrar, ängar, berg och slätter. Det är de värda.
Det verkar för mig som om vissa politikers tankebanor går ungefär som så att om jag inte kan gå till historien som en stor politiker eller visionär så kan jag åtminstone göra det som en av dem som torpederade Guggenheim-museet och som dessutom än en gång förstörde en unik och oersättlig plats i Helsingfors.
Eller… ligger någons hund begravd i Tattarmossen?

Karl-Henrik Kvikant

Helsingfors

ANDRA LÄSER