Henriksson: Jourreformen en Kafka-liknande process

Regeringens förslag vann: Riksdagens social- och hälsovårdsutskott röstade ner 12+1-modellen som skulle ge också Vasa centralsjukhus omfattande jour. Nu ska riksdagen rösta.

Anna-Maja Henriksson och SDP:s Maarit Feldt-Ranta.
12.12.2016 21:47 UPPDATERAD 12.12.2016 23:02
Den svenska vården ska skötas i Seinäjoki, röstade utskottet med rösterna 8 mot 7. Två av utskottsmedlemmarna var frånvarande på mötet. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är mycket upprörd över beslutet, som hon kallar ren och skär maktpolitik.
– Jag är oerhört ledsen och besviken på vår regering. Det här är kanske det värsta jag har sett i vår riksdag, den brådska med vilken man tvingat fram ett beslut. Jag har inte mycket förtroende kvar för den här regeringen, säger Henriksson till SPT.
Också social- och hälsovårdsutskottets ordförande Tuula Haatainen (SDP) hade hoppats på 12+1 modellen.
– Min syn är att det i den här situationen skulle det ha varit det bästa alternativet att ge Vasa fulljour, säger hon.

"Vag och otrygg"

Grundlagsutskottet, som behandlade jourreformen förra veckan, krävde att den svenska servicen i Seinäjoki tryggas genom en lagändring om man förkastar 12+1 modellen.
Men den skrivelse som social- och hälsovårdsutskottet gjort i sitt betänkande motsvarar inte grundlagsutskottets krav, säger Henriksson, som inte känner sig trygg med skrivelsen.
– Den är mycket vagare och motsvarar absolut inte det jag förutsätter att grundlagsutskottet menade, säger hon.
– Det här tryggar inte på riktigt de språkliga rättigheterna. Jag upplever att jag befinner mig i någon sorts Kafka-liknande process där sanning och fakta spelar mindre roll och utopier och drömmar om hur det kunde fungera har fått ta plats hos regeringens ledamöter. De har inget svar på hur den svenska servicen konkret ska tryggas i Seinäjoki, säger hon.

Stor besvikelse

Veronica Rehn-Kivi som är SFP:s representant i social- och hälsovårdsutskottet är besviken. Utskottet röstade både om 12+1 modellen och om att skicka frågan tillbaka till grundlagsutskottet efter att det framkommit att utskottet fått felaktig information i sin behandling av frågan.
Men båda förslagen röstades ner av regeringspartiernas representanter.
– Jag är jätteledsen. Det är ett nederlag för hela Österbotten, Vasatrakten och de svenskspråkiga, säger Rehn-Kivi.
Skrivelsen som ska trygga den svenska vården i Seinäjoki är vag.
– Det står bara att Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt ska kunna erbjuda service åt alla på deras modersmål svenska eller finska. Det står inte hur det ska tryggas, säger hon.
I kväll ska utskottets betänkande debatteras i riksdagens plenum. SFP:s ledamöter har ännu inte gett upp.
– Vi kommer att sjunga ut vad vi tycker om den här lagen, säger Henriksson.
Den avgörande omröstningen i riksdagen sker troligtvis i morgon klockan 9.30.

ANDRA LÄSER