"Paddla helst inte ensam"

Peter Östberg har paddlat från Stockholm till Helsingfors. Vi är således i trygga händer när vi möter honom på Drumsö och sätter oss i kajaken.

Peter Östberg kom i måndags tillbaka från en paddlingstur till Estland. Han har tidigare paddlat ensam från Stockholm till Helsingfors, vilket tog 18 dagar.
28.07.2018 20:34 UPPDATERAD 29.07.2018 09:50
Vädret är varmt och knappt ett moln syns till. HBL möter Peter Östberg från Drumsö Paddlarklubb vid föreningens klubbhus vid Casinostranden på ön som gett klubben dess namn. Han talar varmt om paddling som hobby.
– När man lägger ut känns det direkt som att man är på semester, säger han.
Han framhåller även paddlingens hälsoeffekter.
– Paddling är väldigt hälsofrämjande, både tävlings- och rekreationspaddling. Du rör dig på ett sätt som är behagligt och nyttigt för kroppen.
Östberg berättar att medlemmarna i Drumsö Paddlarklubb ofta paddlar ut mot Esbohållet. De gör både dagsturer och övernattningsturer.
– En normal paddlingstakt är fem kilometer i timmen, så det går bra att göra till exempel en dagsutflykt till Sommaröarna. Det är trevligt att ta i land och äta lunch eller gå på kafé under färdens gång, till exempel i Gäddvik eller på Stora Kalvholmen.
Helsingfors och Esbo upprätthåller diverse faciliteter för besökare på flera öar. Allemansrätten gäller också, så det är tillåtet att gå iland på privat mark så länge man håller sig på avstånd från hus och gårdar, påpekar han.
– Däremot finns det skyddade fågelöar där man inte får gå iland.
Många nybörjare följer stränderna runt Drumsö och undviker båttrafiken.

Övning ger färdighet

För att bli en riktigt bra paddlare krävs det att man övar i flera år. Nybörjarkurser ordnas både av föreningar och av företag. Östberg driver också själv kursverksamhet.
En fördel med höra till en förening är enligt Östberg att kunna ge sig ut i grupp tillsammans med klubbkamraterna. En annan är att få tillgång till förvaringsutrymme för kajaken.
Vissa klubbar ställer egna kajaker till medlemmarnas förfogande. Drumsö Paddlarklubb har för tillfället krav på att varje medlem bidrar med sin egen utrustning, men föreningen har trots det några lånekajaker.
Östberg uppskattar att det går att skaffa en fullständig paddlingsutrustning för mellan 1 000 och 1 500 euro.
– Paddling behöver inte alls vara särskilt dyrt. En hyfsad kajak får man begagnad för kring tusen euro, och man kan till och med få en ny till ett liknande pris. Övrig utrustning får man för några hundra euro.
Det finns billigare alternativ, men han rekommenderar att investera i kvalitet.
Klä dig enligt vattnets temperatur, inte luftens.

Säkerheten är viktigast

– Det är ytterst viktigt att ha utrustning av viss säkerhetstyp. Kajaken bör ha handtag och linor runt omkring, och den ska ha lufttäta utrymmen som bär upp den. Det är mycket viktigt att kontrollera att alla flytelement fungerar. Man ska ha på sig en flytväst av godkänd typ. Pump eller tömningsutrustning behöver man också.
Han nämner också att en reservpaddel och ett sittbrunnskapell, ett vattenskydd av kraftigt tyg för kajakens sittbrunn, kan vara bra att ha.
Det är viktigt att kolla väderprognoserna och att ha med sig kläder anpassade efter väder och för ombyte.
– Klä dig enligt vattnets temperatur, inte luftens.
Han rekommenderar också att paddla tillsammans med någon annan.
– Även om ingendera av er är en van paddlare så är det säkrare att fara ut tillsammans än ensam.
Som nybörjare ska man gärna färdas antingen nära stränder eller i en grupp. Då man paddlar i grupp är det bra att ha duktiga ledare.
På långa färder behövs ytterligare utrustning: karta och kompass, mat och dryck samt ombyte för att undvika hypotermi.
Om man ger sig ut på längre färder kan det också vara bra att ha en liten flagga på kajaken för att synas bättre. Östberg brukar även fästa ett fast vitt ljus på kajaken. Ett blinkande ljus är inte det bästa alternativet, eftersom det kan förväxlas med fyrar av andra sjöfarare, förklarar han.
Inför långfärden är det bra att meddela någon vilken rutt man har planerat att ta. Föreningarna har loggböcker där rutten kan skrivas in.

"Svårt att låta bli då man börjat"

Det är viktigt att kunna simma då man ger sig ut på sjön.
– Om du kapsejsar, håll i kajaken. Man håller sig flytande och syns bättre. Kajaken kan lätt drivas i väg med vinden om man inte tar tag i den.
Om du kapsejsar, håll i kajaken.
Han uppmanar till att hålla fast i paddeln också, även om vinden inte för i väg paddeln lika lätt som den för i väg kajaken.
Båtförare brukar enligt Östberg inte komma för nära paddlare. Det är viktigt att komma ihåg att paddlaren alltid ska lämna företräde. Han uppmanar till att undvika farleder.
– Om man korsar en båtled ska man göra det på fortast möjliga sätt: genom att paddla rakt genom den.
Han ger HBL:s reporter en kort introduktionskurs och förklarar paddlingens grunder. Trots att det krävs fullständig uppmärksamhet för att hålla balansen lyckas den korta grundkursen utan några kapsejsningar.
– Det är svårt att låta bli då man väl har börjat, säger Östberg.
Efter endast en kort rundtur i det strålande vädret är HBL:s utsände beredd att hålla med.
Att hålla kajaken på rätt köl kräver ständig vaksamhet och balansförmåga. Peter Östberg instruerar HBL:s reporter.

ANDRA LÄSER