Tekniska problem med digital studentexamen – studenter fick sitta stilla och vänta i två timmar

I Kouvola fick studenter fick sitta tysta och vänta i två timmar innan de kunde börja skriva. Även Katedralskolan i Åbo påverkades när belastningsproblem satte käppar i hjulen vid studentskrivningen.

Servern låg nere en kort stund i Katedralskolan i Åbo under studentskrivningarna på tisdagen. Det hände då provet körde i gång och alltför många abiturienter började se på en video samtidigt, berättar rektor Marianne Pärnänen. Videoklippet var en del av provet.
– Vi informerade dem om att alla inte skulle titta på videon samtidigt, säger Pärnänen.
Efter det fungerade systemen igen.
– Tydligen överbelastades servrarna trots att vi hade gjort alla stresstest.
Enligt Studentexamensnämndens test borde servrarna ha kapacitet för 150 datorer, och nu var endast kring 70 uppkopplade. Emellanåt har någon av datorerna också tappat kontakten för ett par sekunder, men annars har det inte varit några problem.
– Jämfört med tidigare år så har nog allting fungerat helt okej.
Enligt Pärnänen är det upp till Studentexamensnämnden att få systemen att fungera. Hon önskar också att arrangemangen skulle göras enklare.
– Det är otroligt mycket arbete att ställa i ordning alla de här salarna, med alla kablar längs golvet. Och så finns alltid risken för att en kabel inte sitter i ordentligt. Att skriva, rätta och skicka in proven är däremot mycket enklare så vi går i rätt riktning, säger Pärnänen.
Katedralskolan i Åbo hade problem en kort stund med överbelastade servrar.
Sysslolösa i två timmar
Ett flertal gymnasier har haft problem med överbelastade datorer och servrar runtom i landet, skriver Yle. Starten på studentprovet i modersmål försenades för 270 abiturienter vid två gymnasier på tisdagen då datorerna inte kunde kopplas till internet.
Studentexamensnämnden vill inte säga vilka gymnasier det handlar om men enligt uppgifter Yle fått skulle ett gymnasium i Kouvola höra till dem där man inte kom i gång vid utsatt tid. Abiturienterna var tvungna att sitta tysta i två och en halv timme eftersom provet hade hunnit börja och de hade sett uppgifterna.
Även gymnasier i Helsingfors har enligt uppgift haft problem.

Reservgenerator

Vid Vasa gymnasium har allt gått enligt planerna.
– Allt har förflutit bra. Vi har vår it-pedagog till hands för eventuella problem, vi har reservkraft för eventuella strömavbrott och vi har en extra server, säger rektor Anne Levonen vid Vasa gymnasium till SPT då endast 15 minuter kvarstår av examenstiden.
– Man vet ju aldrig vad det kan uppstå för problem, men vi tar tag i dem om de kommer.
Det har inte varit några problem i vare sig Brändö gymnasium eller Tölö gymnasium i Helsingfors. I Tölö har förberedelserna gjorts på samma sätt som förut och det fungerar bra, enligt biträdande rektor Joakim Häggström.
– Vi har haft lite fler reservdatorer än förut efter att studentexamensnämnden gick ut med att det fanns problem med USB-stickorna, säger Häggström.
Kl. 16.39: Artikeln är uppdaterad med information om Katedralskolan i Åbo och kommentarer från skolorna.

ANDRA LÄSER