Polis granskas i Minneapolis efter morddom

Den före detta polisen Derek Chauvins fällande morddom är ett första steg att granska polisen i Minneapolis. USA:s justitiedepartement inleder en undersökning om poliskårens arbetsmetoder. Minneapolis välkomnar granskningen.

Många uttrycker lättnad efter domen mot den tidigare polismannen Derek Chauvin som fastslår att han orsakade George Floyds död i maj i fjol.
De fällande domarna mot Derek Chauvin i rättsfallet kring George Floyds död dominerade det amerikanska nyhetsflödet. Men dagen efter rättegången kom besked från regeringen i Washington DC att granskningen av polisens arbete i storstaden Minneapolis utökas.
– I dag (onsdag) meddelar jag att justitiedepartementet inleder en civil utredning för att undersöka om Minneapolis polismyndighet – systematiskt eller i praktiken – utför grundlagsvidrig eller olaglig verksamhet, sade justitieminister Merick Garland.
Den civila utredningen skiljer sig från den brottsutredning som rör Floyds död, rapporterar Reuters.
Beskedet välkomnades av Minnesotas stadsledning och stadens justitieansvarige.

Krav på förändring

Beskedet kan ses som en vilja från regeringen att följa upp anklagelser om farliga mönster i polisens arbete. Utredningen följer på den amerikanska presidenten Joe Bidens kommentar direkt efter domen:
– Det var ett mord i fullt dagsljus och det slet bort skygglapparna för hela världen. Strukturell rasism fläckar ned på nationens själ, säger Biden.
USA:s president Joe Biden talade från Vita huset efter det att domen mot den tidigare polismannen Derek Chauvin offentliggjorts.
Rättegången mot den 45-årige Chauvin har pågått i två veckor och 45 vittnen har hörts.
Juryn, som bestått av sju kvinnor och fem män, överlade i totalt nio timmar innan man meddelade att Chauvin anses skyldig på samtliga tre åtalspunkter – på engelska second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter.
Maxstraffen för dessa brott är fängelse i 40 år, 25 år respektive 10 år.
Påföljden meddelas om åtta veckor, säger domaren enligt medier i Minneapolis.

Utlöste protester

Ingripandet mot Floyd i Minneapolis i maj i fjol filmades och hans död utlöste en våg av protester mot rasism och polisvåld över hela världen.
Människor över hela USA hade samlats, här aktivister i Detroit i samband med att domen offentliggjordes.
President Biden sade i sitt tal från Vita huset att landet inte har upplevt något liknande sedan medborgarrättsrörelsen på 1960-talet.
– Ingenting kan någonsin ge dem tillbaka deras broder och far, men det här kan bli ett enormt steg framåt mot rättvisa i USA.
Han uppmanade även USA att stå enat.
– Det finns de som kommer att försöka dra nytta av känsloläget just nu – agitatorer och extremister som inte bryr sig om social rättvisa. Vi får inte låta dem lyckas.

"Andas igen"

Flera städer i USA hade enligt lokala medier förberett sig för eventuella oroligheter i samband med att domen skulle meddelas. Minneapolis hade kallat in nationalgardet för att patrullera vissa delar av centrum inför domen.
Men när domen meddelades bröt jubel ut – både i folksamlingen utanför domstolen och på flera andra håll i landet. Många grät av lättnad.
– I dag kan vi andas igen, sade George Floyds bror Philonise Floyd till AFP.
George Floyds bror Philonise Floyd under en presskonferens efter det att domen meddelats.

Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.
Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.
Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i mer än nio minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.
Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.
ANDRA LÄSER