Sveriges regering utlämnar turkisk medborgare

Den svenska regeringen har bifallit begäran om att utlämna en turkisk medborgare. Mannen är dömd för flera fall av bedrägeri i Turkiet, men enligt SVT har han också figurerat i turkiska medier som en av de personer president Erdogan vill ha utlämnad.

Regeringen utlämnar en turkisk medborgare men det är obekräftat om det är en av de personer som Turkiets president Erdogan begärt utlämnad. Arkivbild.
TT
11.08.2022 19:11
Mannen har suttit frihetsberövad i Sverige i väntan på beslut om utlämnande sedan december 2021, det vill säga sex månader innan det blev känt att Sverige skulle ansöka om Natomedlemskap.
Enligt Högsta domstolen i Sverige finns det inte några hinder för att utlämna mannen. Själv hävdar han att han riskerar att utsättas för förföljelse, om han tvingas återvända till Turkiet.
Av domstolshandlingarna framgår att mannen är dömd för flera fall av bedrägeri.
Mannen själv hävdar att han är felaktigt dömd och hänvisar till att han år 2010 konverterade från islam till kristendom. Till följd av detta ska han ha blivit trakasserad av en turkisk nationalistgrupp. Mannen säger också att han blev misshandlad och bötfälld av militär personal efter att han, på grund av sin kristna tro, vägrat göra militärtjänst.

Gifte sig med svenska

Personen har beviljats flyktingstatus i Italien. Enligt mannens tidigare advokat träffade han en svensk kvinna i Italien och de gifte sig. Han har sedan ett antal år varit bosatt i Sverige.
Mannen har anhållit om asyl och skyddsstatusförklaring i Sverige men Migrationsverket har avslagit ansökningarna.

Finns på "listan"

På justitiedepartementet kan man inte svara på om mannen är en av de personer som president Recep Tayyip Erdogan begärt utlämnad till Turkiet, i samband med de krav som landet har ställt till följd av Sveriges Natoansökan.
Enligt den turkiska regeringstrogna tidningen Hürriyet finns mannen med på listan över personer som Turkiet begärt utlämnade.
Regeringens beslut att bifalla utlämnandet av mannen är det första kända fallet sedan Sverige ansökte om Natomedlemskap, enligt SVT.
Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill inte ställa upp på en intervju. Han svarar skriftligt att ärendet rör sig om ett standardförfarande.
”Det här är ett vanligt rutinärende. Personen i fråga är turkisk medborgare och dömd för bedrägeribrott i Turkiet åren 2013 och 2016. Begäran om utlämning inkom förra året. Högsta domstolen har i vanlig ordning prövat frågan och kommit fram till att det inte finns hinder för utlämning för att avtjäna straffet.”

Trovärdighet på spel

Michael Sahlin, Sveriges tidigare ambassadör i Turkiet och expert vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, vill inte spekulera i om utlämningen är direkt kopplad till Natoöverenskommelsen med Turkiet eller inte. Men han tycker att det är viktigt att Sveriges regering lägger korten på bordet.
– Det är väldigt viktigt för regeringens och Sveriges trovärdighet att vi i det här fallet kan göra det tillförlitligt att vi inte tummar på våra principer och att vi skulle ha gjort det här ändå, säger han till TT.

ANDRA LÄSER