Glädje och sorg i London efter valet

Tories valseger är naturligtvis ett givet samtalsämne i morgonrusningen i London. Bland dem som lagt sin röst på vinnarna är det glada miner medan motståndarsidan befarar att svåra tider väntar.

Sandy Nielsen hoppades på vinst för Liberaldemokraterna i Wimbledon, men partiet förlorade mot Tories. "Jag är förkrossad", säger hon.
Tory-partiets storslam är på allas läppar när Londonborna vaknar upp till valresultatet på fredagsmorgonen. I rusningstrafiken läser vissa tidningen lite extra noga.
"Det brittiska lejonet ryter för Boris och Brexit", "Enorm Tory-majoritet" och "Labour i härdsmälta" lyder några av löpsedlarna.
Men det är inte av enighet man möts på stan i London. Medan många är uppenbart besvikna och i viss utsträckning faktiskt helt förkrossade över Boris Johnsons framgång, svävar andra som på moln, lättade av att äntligen "get Brexit done" – Boris Johnssons huvudsakliga budskap som i alla fall verkar ha nått den stora majoriteten utanför huvudstaden.

"Bättre land"

När TT:s utsända möter Dennis Deadman från Surbiton i sydvästra London strålar han efter Boris Johnsons storseger.
– Nu kan vi äntligen ta oss ut ur EU, stoppa invandringen och få ett mycket bättre land, säger han.
– Jag tycker att Boris Johnson är en mycket bra ledare, och jag litar inte på Jeremy Corbyn för fem öre.
Dennis Deadman från Surbiton i sydvästra London strålar efter Boris Johnsons storseger.
Jonathan Ash som jobbar i byggbranschen är också positiv till valutgången.
– Det är ett bra resultat, lite som jag väntade mig, säger han i morgonrusningen.
– De konservativa har lovat att få brexit avklarat, och jag tror många är trötta på det där nu och vill få det undanstökat, även de som röstade för att stanna kvar.
Jonathan Ash som jobbar i byggbranschen är positiv till valutgången. "Det är ett bra resultat, lite som jag väntade mig",
TT: Vad gjorde Labour för fel?
– Jag tror att de är lite för extrema, och speciellt för folk utanför London. Det är inte riktigt deras kultur.

"Svår tid väntar"

Desto större är besvikelsen hos lärarassistenten Jyles Figura, 32, som fruktar att svåra tider nu väntar britterna. Han väntar på tåget i sydvästra London och passar då på att uppdatera sig om valnatten i dagens morgontidning. Han anser att många väljare blivit vilseledda.
Lärarassistenten Jyles Figura, 32, väntar på tåget i sydvästra London och passar då på att uppdatera sig om valnatten i dagens morgontidning. Han är besviken och menar att många blivit vilseleda.
– Och det har de blivit av Boris Johnson ända sedan omröstningen 2016. Han är duktig på att spela sitt spel, och folk faller för det, säger Figura.
– Trots att han överdriver och ljuger så är de fortfarande beredda att rösta på honom.
Enligt Figura har valet handlat om fel saker. Brexit har dominerat medan sjukvård och skola hamnat i skymundan.
– Nu har vi en svår tid framför oss. Det är långt ifrån över, att gå ut ur EU kommer ta lång tid.
– Men det Boris kommer att göra är förmodligen att skylla på Labour, att om inte Labour stått i vägen så hade allt gått mycket smidigare. Det tror jag är vad vi kommer att få höra.

"Är förkrossad"

I Wimbledon, som också ligger i sydvästra London, träffar TT:s utsända Sandy Nielsen. Hon hoppades på vinst för Liberaldemokraterna i Wimbledon, men de förlorade på marginalen mot Tories.
– Jag är förkrossad, säger hon.
Sandy Nielsen är emot brexit och vill att Storbritannien stannar i EU.
– Men kanske är det så att vi måste gå igenom en kris för att kunna komma framåt. Vi har suttit fast i det här i över tre år, nu händer i alla fall någonting, fortsätter Nielsen.
– Saker kommer bli värre, men förhoppningsvis kommer vi lära oss något av det efteråt.

ANDRA LÄSER