Insändare: Klokt bevilja ryssar visum

Ett varmt tack till Anna-Lena Laurén för hennes mycket nyktra och sansade kolumn (HBL 28.7.2022) om beviljandet av visum till ryska medborgare. Som Laurén skriver: samtidigt som Ryssland bombar Vinnytsia, ockuperar Cherson och har jämnat Mariupol och Severodonetsk med marken shoppar landets medborgare i Helsingfors och Villmanstrand. Allt detta stämmer och samtidigt är Rysslands anfallskrig mot sin fredliga granne mycket fruktansvärt. Trots detta anser jag inte den vanliga ryssen vara ansvarig för kriget utan den huvudskyldiga är Vladimir Putin och den stora kretsen av säkerhetstjänsternas män kring honom.
Därför skall vi fråga oss: Hjälper vi Ukraina, om vi förbjuder den ryska medelklassen att via Finland resa vidare till andra länder i väst? Hjälper vi Ukraina genom att tvinga vanliga ryssar att förbli kvar i Putins tryckkokare och leva i den polisstat och informationsbubbla som Moskvas makthavare har skapat?
Självfallet kan vi inte hålla kontakter till det officiella Ryssland det vill säga till representanter för den ryska staten men det finns inga som helst förnuftiga skäl att försöka begränsa vanliga ryssars kontakter till den yttre världen. Resultatet blir helt det motsatta till det vad vi önskar om Finland slutar upp med att bevilja turistvisum åt ryska medborgare. Då lyckas Putin ytterligare isolera det ryska samhället från besvärliga yttre impulser och samtidigt får den statliga ryska propagandan mer ammunition till sin arsenal.
Däremot om vi vill hjälpa Ukraina, då kunde Finland införa en solidaritetsavgift till förmån för Röda korset i Ukraina på till exempel 150–200 euro i samband med dessa turistvisum till ryska medborgare.
Likaså om vi vill försvaga Putins krigsmaskineri då skall vi förstärka det utflöde av forskare, it-experter och andra specialister från Ryska federationen genom att lättare bevilja arbetsvisum. Det är bättre att de ryska forskarna och experterna emigrerar till den fria världen än stannar kvar och genom sin arbetsinsats förstärker den ryska ekonomin.
Johan Holmberg, Esbo

ANDRA LÄSER