750 000 betalade skatt enligt högre sats

Över 750 000 finländare beskattades i slutet av året enligt den högre tilläggsskattesatsen. Orsak: Inkomstgränsen på skattekortet hade överskridits för dem.

Kontrollera inkomstgränsen på ditt skattekort och beställ ett nytt kort om dina inkomster eller din arbetssituation har förändrats, uppmanar Skatteförvaltningen.
Anna Svartström
04.01.2022 08:11 UPPDATERAD 04.01.2022 10:51
Alla kom inte ihåg, eller märkte inte, att ändra sitt skattekort under fjolåret, även om 2 miljoner finländare gjorde det.
Skatteförvaltningen meddelar att inkomstskattegränsen överskreds för drygt 750 000 personer. Under slutet av året beskattades de därför enligt tilläggsskattesatsen – som är betydligt högre än grundskattesatsen.
"Detta har lett till tråkiga överraskningar i många hushåll i samband med utbetalningen av lönen i december", säger överinspektör Päivi Ylitalo i ett pressmeddelande.
Skatteförvaltningen uppskattar inkomstgränsen enligt tidigare inkomster. Om arbetssituationen eller inkomsterna har förändrats lönar det sig i regel att beställa ett nytt skattekort.
Ylitalo uppmanar att kontrollera gränsen nu och se till att den är på rätt nivå.
"När inkomstgränsen och skattesatsen är rätt genast i början av året betalar man skatt på inkomsterna i jämn takt under hela året".
Skattekortet gäller från februari till december, inte hela året.
Skattekortet finns i nättjänsten Min Skatt, och skickas ut på papper senast i mitten av januari. Det går att ta emot skattekortet också som Suomi.fi-meddelande, vilket är något som Skatteförvaltningen gärna ser att man gör. Det här med motiveringen att det kostar cirka 3 miljoner euro att posta skattekorten i pappersform.

ANDRA LÄSER