750 000 betalade skatt enligt högre sats

Över 750 000 finländare beskattades i slutet av året enligt den högre tilläggsskattesatsen. Orsak: Inkomstgränsen på skattekortet hade överskridits för dem.

Kontrollera inkomstgränsen på ditt skattekort och beställ ett nytt kort om dina inkomster eller din arbetssituation har förändrats, uppmanar Skatteförvaltningen.
04.01.2022 08:11 UPPDATERAD 04.01.2022 10:51
Alla kom inte ihåg, eller märkte inte, att ändra sitt skattekort under fjolåret, även om 2 miljoner finländare gjorde det.
Skatteförvaltningen meddelar att inkomstskattegränsen överskreds för drygt 750 000 personer. Under slutet av året beskattades de därför enligt tilläggsskattesatsen – som är betydligt högre än grundskattesatsen.
"Detta har lett till tråkiga överraskningar i många hushåll i samband med utbetalningen av lönen i december", säger överinspektör Päivi Ylitalo i ett pressmeddelande.
Skatteförvaltningen uppskattar inkomstgränsen enligt tidigare inkomster. Om arbetssituationen eller inkomsterna har förändrats lönar det sig i regel att beställa ett nytt skattekort.
Ylitalo uppmanar att kontrollera gränsen nu och se till att den är på rätt nivå.
"När inkomstgränsen och skattesatsen är rätt genast i början av året betalar man skatt på inkomsterna i jämn takt under hela året".
Skattekortet gäller från februari till december, inte hela året.
Skattekortet finns i nättjänsten Min Skatt, och skickas ut på papper senast i mitten av januari. Det går att ta emot skattekortet också som Suomi.fi-meddelande, vilket är något som Skatteförvaltningen gärna ser att man gör. Det här med motiveringen att det kostar cirka 3 miljoner euro att posta skattekorten i pappersform.

ANDRA LÄSER