Tonga i radioskugga under stort askmoln

Vulkanutbrottet under havet i Tonga har utlöst chockvågor i atmosfären som nått halvvägs runt jordklotet. Önationen Tonga har tappat kontakt med omvärlden under ett stort askmoln, så skadorna är ännu svårbedömda.

Bilder från den japanska vädersatelliten Himawari-8, som visar hur vulkanutbrottet reser sig ur havet.
Martin Mederyd Hårdh/TT
Henrik Samuelsson/TT
16.01.2022 19:50
Vulkanen Hunga i öriket Tonga har haft utbrott i flera veckor, men aktiviteten ökade explosivt under natten till lördag finsk tid. Bilder från vädersatelliter visar hur ett gigantiskt svampmoln bubblar upp ur havet.
Amatörfilmer visar hur flodvågor från utbrottet sveper in och orsakar förödelse i strandområden i Tonga. Men det mesta av telekommunikationerna ligger nere, så läget i önationen går inte att överblicka.

Stenblock kastades upp

– Tsunamin har drabbat vattenlinjen hårt på (huvudstaden) Nuku'alofas norra sida, där båtar och klippblock kastats upp på land, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
– Staden är täckt av ett tjockt lager vulkanaska, men i övrigt är läget lugnt.
Hon betonar att det ännu inte kommit några rapporter om döda eller skadade människor, men att behovet av dricksvatten snabbt blir akut.
Nya Zeeland står i beredskap att skicka flygplan så fort askmolnet har lagt sig tillräckligt för att det ska vara möjligt. Australien har erbjudit sig att skicka ett övervakningsflyg när det går. Även USA och Världshälsoorganisationen har utlovat stöd.
En satellitbild visar hur rök stiger från den grunda vulkanön den 7 januari.

Magma och vatten

Tonga ligger vid den så kallade Eldringen, en ring av vulkanisk aktivitet som går ungefär runt Stilla havet. Tsunamier har svallat upp på kuster från Japan till USA, med översvämningar i bland annat Kalifornien.
Vulkanen Hunga ligger delvis under vatten, i en liten vulkanisk öformation. Frågan är hur mycket av utbrottet som har skett ovan havsytan. Man misstänker att vulkanen kan ha spruckit och tagit in stora vattenmängder, vilket skulle förklara det stora askmolnet.

"Himlen exploderade"

Utbrottet var så starkt att tydliga tryckförändringar i atmosfären noterades. Vädermyndigheter i Australien och Nya Zeeland har publicerat kurvor som visar hur hela atmosfären bokstavligen skakade runt världens största hav i ungefär en timme.
Tryckförändringar har också observerats bland annat vid en väderstation i Skottland och vid flygplatser på Cypern.
Vittnen har lagt ut filmer på sociala medier där det först mullrar ett tag, som ett åskoväder, och sedan kommer en öronbedövande knall.
Darryl Mason på Australiens östkust skriver på Twitter att han först trodde det var ett vanligt oväder: "Väldigt konstigt muller längs mellersta kusten i några timmar, med en jättelik 'åskknall', det lät som om delar av himlen exploderade".

ANDRA LÄSER