Simmaren Henrik Krogius om miljontabben: Pinsamt

Nyheten tidigare i veckan om att paralympiska kommittén blir utan ett statsstöd på cirka två miljoner euro slog ner som en bomb. Simmaren Henrik Krogius tycker att det hela är pinsamt men hoppas och tror att det inte inverkar alltför mycket på hans idrottande.

Henrik Krogius under VM i Madeira.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
20.01.2023 05:00
– Visst blir man ju förbannad då man hör nyheter som dessa. Det är idrottarna som drabbas hårdast. Märkligt att en person med det ansvaret gör ett misstag som detta då det gäller hennes viktigaste uppgift, säger Krogius då HBL når honom i bilen.
Paralympiska kommitténs generalsekreterare Riikka Juntunen var personen som missade deadlinen för ansökan. En miss som sannolikt kostar den finska paraidrotten två miljoner euro år 2023.
Då Krogius först fick höra om missen väcktes farhågorna om att han kanske inte kan delta i så många internationella tävlingar som vanligt.
– Normalt sett skulle det bli två eller tre internationella tävlingar men nu fanns farhågorna om att det bara blir en. Men då jag kollade upp det hela med min tränare fick jag ett lättande besked då det är simförbundet som står för mina tävlingsresor, inte den paralympiska kommittén.
Klart är ändå att miljonmissen på längre sikt kan inverka också på Krogius karriär. En karriär han satsat stenhårt på i många år och ännu mera efter att han skrivit studenten 2018. Då flyttade Krogius till Australien och Melbourne för att förkovra sig ytterligare i simning.
– Simningens ställning i Australien är som ishockeyns ställning här hos oss. En oerhört stimulerande miljö. Jag trivdes så bra att jag stannade kvar i ytterligare två år. I Sydney. En verkligt fin tid även om coronaviruspandemin innebar vissa utmaningar, säger Krogius.
I Finland är han tillbaka sedan 2021 och i höstas inledde han studier i företagsekonomi vid Arcada.
– Det är helt perfekt för mig. Det tar mig fem minuter att åka till träningen i Backasbrinkens simhall.
Krogius berättar att han sökt en massa stipendier under årens lopp och oftast beviljats dem. Hur den senaste härvan påverkar den biten återstår att se.
– Jag vill verkligen satsa allt på simningen och studierna vid sidan om. Och då är jag beroende av stipendier, samarbetsavtal och understöd. Jag jobbar också som simlärare vid sidan om men de intäkterna kommer man inte långt med.

Hur långt vill du nå?

– Så långt det går. Paralympiska spelen i Paris 2024 är den stora målsättningen och drömmen. VM i Manchester i augusti är ett delmål. Jag jobbar hårt för att kvala in till Paris.
Henrik Krogius håller en föreläsning i Tusby under Para School Day-evenemanget.

ANDRA LÄSER