HS: Två finländska kvinnor från al-Hol misstänks för människohandel

En dom för människohandel kan ge mellan fyra månaders och sex års fängelse.

Centralkriminalpolisen undersöker två brottsfall där finländska kvinnor från lägret al-Hol i Syrien är misstänkta för människohandel.
Centralkriminalpolisen undersöker två brottsfall där finländska kvinnor från lägret al-Hol i Syrien är misstänkta för människohandel. Förundersökningsledare Sanna Springare bekräftar brottsmisstankarna för Helsingin Sanomat.
Kvinnorna misstänks för att ha fört minderåriga barn till det område som tidigare kontrollerades av terroristgruppen IS. Den ena förundersökningen är slutförd på grund av bristande bevis, men den andra undersökningen pågår fortfarande och ska slutföras i juni.
Enligt strafflagen kan en person bli dömd för människohandel om hen transporterar ett barn till förhållanden som kränker människovärdet. En dom för människohandel kan ge mellan fyra månaders och sex års fängelse.
En av de förhörda kvinnorna har försvarat sig med att säga att familjen skulle åka på semester till Turkiet och att hon inte var medveten om att de skulle ta sig vidare till Syrien, skriver HS.
Centralkriminalpolisen har inte hittat bevis för att de finländska barnen skulle ha anlitats som barnsoldater eller utnyttjats sexuellt.
Tiotusentals kvinnor och barn bor fortfarande på fånglägret al-Hol i Syrien efter sönderfallet av terroristgruppen IS kalifat. Lägret administreras av den lokala kurdiska förvaltningen.
Åtminstone sex finländska kvinnor och deras barn, som tidigare bodde i lägret, har återvänt till Finland.
Läs också:
"Vi hoppas att de kan och vill börja ett nytt liv här"
Så säger Tarja Mankkinen som är utvecklingschef och arbetar med förebyggande av radikalisering och extremism.

ANDRA LÄSER