Svenskt modevarumärke får finska ägare

Finska modehuset Manna köper majoriteten av aktierna i börsnoterade klädföretaget Lexington. Köpesumman ligger på 14 miljoner euro.

Modehuset Manna leds av Mikko Koponen.
18.02.2022 09:26 UPPDATERAD 18.02.2022 15:24
Det nygrundade modehuset Manna knyter till sig ett nytt varumärke. Det handlar om det svenska klädföretaget Lexington, grundat 1997 och noterat på Stockholmsbörsen.
Lexington säljer både inredning och kläder och är verksamma i ett tjugotal länder, däribland Finland och Sverige.
Manna grundades i fjol som ett gemensamt holdingbolag för varumärkena Vallila, Finlayson, Makia och Reinon&Ainon. Målen för samarbetet är högt satta, säger vd Mikko Koponen. I och med köpet av Lexington når Manna en omsättning i storleksklassen hundra miljoner euro.
– Vårt mål är att nå en omsättning på 300 miljoner inom fem år. Det säger sig självt att det inte går att uppnå enbart genom organisk tillväxt, utan förutsätter företagsköp, säger Koponen.
Manna har haft sina ögon på Lexington sedan bolaget förnyade sin strategi förra våren. Då signalerade ägarna och grundarna Kristina och Tommy Lindhe intresse för att ge över rodret. Bolaget passade som hand i handske i Mannas varumärkesportfölj, menar Koponen.
– Lexington är ett välkänt och etablerat företag, i stil med våra andra varumärken. Dessutom är det ett företag med erfarenhet av att expandera utanför det egna landets gränser, och deras kunnande stöder Mannas ambitioner om internationell tillväxt, säger Koponen.
Manna håller fortsättningsvis ögonen öppna för andra intressanta företag att köpa upp, säger Koponen.
Affären gäller 68,1 procent av Lexingtons aktier, till ett pris på 13,8 miljoner euro. Eftersom antalet aktier överskrider 30 procent är Manna förpliktat att lägga ett offentligt anbud på hela aktiestocken senast den 18 mars.
Lexington förblir ett självständigt bolag, på samma sätt som de andra bolagen som är en del av Manna.
LÄS OCKSÅ: Kända textilmärken får gemensam ägare

ANDRA LÄSER