Familjeledighetstvisten: Henriksson uppmanar regeringen att tänka på barnfamiljerna

Kritiken mot regeringens beslut att lägga ned familjeledighetsreformen kommer från alla håll. SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson tycker att situationen är sorglig.

SFP:s partiordförande anser att regeringen i första hand ska tänka på barnfamiljerna.
10.02.2018 12:43 UPPDATERAD 10.02.2018 12:44
Efter att familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) på fredagen meddelade att hon lägger ned regeringens planerade reform av familjeledigheten har oppositionen inte varit sen med sin kritik. Nu stiger även SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson in i rinken med en vädjan till barnfamiljernas bästa.
– Det är mycket sorgligt att regeringen inte verkar kunna enas om en familjeledighetsreform. Barnen och familjerna förtjänar bättre, säger Henriksson i ett pressmeddelande.
SFP förespråkar en tredelad familjepolitisk helhetsreform i sin skuggbudget. Helhetsreformen består av en reform av familjeledigheterna enligt 6+6+6-modellen, förkortande av tiden för hemvårdsstöd och fyra timmar gratis småbarnspedagogik till barn som fyllt tre år.
– Jag vill ge ett råd till regeringen. Tänk i första hand på barnfamiljerna, glöm era interna prestigefrågor och gå tillbaka till förhandlingsbordet. Ifall det är svårt att hitta en passande modell ger SFP gärna sin egen familjepolitiska helhetsreform till regeringens förfogande, säger Henriksson.
Enligt Henriksson kan regeringens handlingskraft i allt högre grad ifrågasättas på grund av familjeledighetstvisten.
– Ifall familjeledighetsreformen inte nu ros i land, har regeringens handlingskraft försämrats avsevärt. I det fallet kan man fråga sig, hur länge medborgarna ännu ska behöva se på detta schabblande, säger hon.
Även SFP:s vice ordförande och riksdagsledamot Anders Adlercreutz har uttalat sig om saken. Adlercreutz ansåg att en reform av familjeledigheterna är nödvändig för att förbättra jämställdheten, sysselsättningen, familjernas situationer och för att öka smidigheten på arbetsmarknaden.

ANDRA LÄSER