Ryssland anföll kärnkraftverk i södra Ukraina – Stuk följer läget

Ryska missiler har fallit bara 300 meter från ett kärnkraftverket i södra Ukraina i närheten av Mykolajev, meddelar Ukrainas kraftbolag Energoatom. Inga skador på kärnreaktorerna har rapporterats.

Läget kring kärnkraftverket Zaporizjzja har lugnat sig något, men en rysk missil slog i stället ner 300 meter från ett kärnkraftverk sydost om staden Mykolajev.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
19.09.2022 12:27 UPPDATERAD 19.09.2022 15:05
Det var natten mellan söndag och måndag som en missil slog ner bara 300 meter från kärnkraftverket Södra Ukraina cirka 120 kilometer sydost om staden Mykolajev. Kärnkraftverket har tre reaktorer som alla är i drift. Kärnkraftverket är av samma typ som det i Zaporizjzja med tryckvattenreaktorer.
Kärnkraftverket Södra Ukraina är Ukrainas näst största kärnkraftverk, bara Zaporizjzja är större.
Biträdande direktör Tomi Routamo på Strålsäkerhetscentralen Stuk understryker att kärnkraftverk enligt internationella överenskommelser ska lämnas utanför krigshandlingar. 
Vilket motivet bakom missilattacken kan ha varit vill han inte spekulera i, men konstaterar att kärnkraftverket hur som helst ligger en bit från det område Ryssland har ockuperat.
På Stuk har man ingen närmare information om händelserna i södra Ukraina, men Routamo uppger att man noga följer med läget.
Enligt ukrainska källor ska missilen ha skadat ett vattenkraftverk i närheten av kärnkraftverket. Också elledningar uppges ha tagit skada.
– En kärnreaktor är planerad så att den ska klara ganska mycket, men kraftverken är inte planerade för missilattacker. Varje reaktor är också omgiven av ett skyddshölje som ska skydda det mot yttre skador, säger Routamo.

Zaporizjzja får el igen

Tomi Routamo frågar sig vilken meningen med attacken söder om Mykolajev var. Också då det gäller Zaporizjzja har de ryska motiven varit förbryllande, tycker han.
I Zaporizjzja är anslutningen till det lokala elnätet nu återupprättad, meddelar Internationella atomenergiorganisationen IAEA i ett pressmeddelande från lördagen. Trots att ingen av reaktorerna i Zaporizjzja är i drift behöver kraftverket el för kylning av reaktorerna och för att genomföra andra säkerhetsåtgärder.
Enligt Routamos uppfattning har de senaste dagarna varit lugnare kring Zaporizjzja.
Även om någon reaktor i kärnkraftverket i närheten av Mykolajev skadas så når effekterna inte Finland. Lokalt skulle utsläpp av radioaktiva ämnen ändå ställa till med stor skada. Routamo påpekar i alla fall att det inte är någon idé att spekulera i olika möjligheter.
– Det är hur som helst oroande att de ryska krigshandlingarna kommer så nära kärnkraftverk, säger han.

ANDRA LÄSER