Sannfinländarna efter nattklubbskalabaliken: Statsministern kunde förstå att avgå

Sannfinländarna överväger åtgärder för att fälla regeringen sedan statsminister Sanna Marin festat i Helsingfors nattliv efter att hon hade löpt risk för coronasmitta. – Naturligtvis kunde statsministern komma till samma slutsats själv, säger gruppordförande Ville Tavio.

Statsminister Sanna Marin och hela hennes regering fick i lördags kväll besked om att undvika att vara i kontakt med andra personer sedan utrikesminister Pekka Haavisto hade smittats med coronaviruset. Marin valde ändå att festa i Helsingfors nattliv.
07.12.2021 13:17 UPPDATERAD 07.12.2021 18:02
Oppositionen kan rida på att statsminister Sanna Marin (SDP) festade på nattklubb i lördags fastän hon hade utsatts för risk för coronasmitta på jobbet. Marin testade negativt först efteråt, och hon avbröt inte festandet när hon nåddes av beskedet om utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) positiva testresultat.
– Det tär på statsministerns trovärdighet, säger Ville Tavio, ordförande för sannfinländska riksdagsgruppen.
Statsministern har hänvisat till att hon är dubbelvaccinerad. Hon nåddes inte omedelbart av meddelandet från statsrådets säkerhetsenhet som uppmanade alla ministrar att undvika kontakter för att hon hade lämnat sin ministertelefon hemma och bara hade riksdagstelefonen med sig på krogen.
Sannfinländarna överväger att föreslå misstroende mot statsministern. Gruppordförande Ville Tavio anser att Sanna Marin inte är rätt person att leda Finlands coronapolitik.
– Jag upplever att den som har utsatts för smitta och beger sig ut i nattlivets vimmel inte är rätt person att leda coronaåtgärderna, säger Tavio.

Vad betyder det med tanke på att regeringen leder coronaåtgärderna och statsministern leder regeringen – anser du att Marin och hennes regering ska avgå?

– Vi kommer säkert att överväga att visa misstroende. Naturligtvis kan statsministern själv komma till slutsatsen att det vore bäst att avgå.
Sannfinländarnas riksdagsgrupp ska den här veckan överväga om man ska föreslå misstroende mot statsministern. Före det inväntar Ville Tavio resultatet av ett coronatest han tagit efter att han satt i möten med två coronasmittade personer förra veckan.
– Jag har befunnit mig i samma situation som Marin, men jag har uttryckligen försatt mig i karantän och inte begett mig ut i nattlivet. Mot den bakgrunden har jag agerat helt annorlunda än statsministern, säger han.
– Det väcker nog diskussion att statsministern helt nonchalerar de rekommendationer hon själv ger till hela folket. Det är rätt speciellt.
Det anser också de två personer som har klagat jos Justitiekanslern. Enligt registratorskontoret handlar klagomålen om att Marin inte hade med sig sin tjänstetelefon och att statsrådets bud inte nådde henne omedelbart, skriver nyhetsbyrån SPT.
I riksdagens social- och hälsovårdsutskott anser ledamoten Arja Juvonen (Sannf) att statsministern agerade nonchalant och slarvigt, och att hon måste redogöra för sitt agerande inför riksdagen eftersom man inte kan se mellan fingrarna i den här frågan. Juvonen kräver att regeringen ska föra en allvarlig diskussion och informera riksdagen om sina slutsatser.

SDP stöder fullt ut

Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman säger till HBL att statsministern har riksdagsgruppens fulla stöd.
– Hon har mycket öppet och noggrant gått igenom händelserna, även de detaljer som ledde till att det gick så här, och påtalat behovet att justera kommunikationsarrangemangen. Det tycker jag räcker väl.

Hon har ert stöd, men hon kan komma att behöva också de andra regeringspartiernas stöd. Vad tror du om det?

– Gruppordförandena träffades i normal ordning i dag. Jag har inte nåtts av signaler om att stödet för statsministern skulle ifrågasättas i de andra grupperna, säger Lindtman.
Centerns gruppordförande Juha Pylväs meddelar HBL att han inte har någon kommentar till Marinaffären. Kollegan Jussi Saramo vill heller inte kommentera för Vänsterförbundets del.
Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz säger att det uppenbarligen har funnits lite motstridiga direktiv kring hur dubbelvaccinerade ministrar ska agera om de utsatts för smittan.
– Tanken är väl närmast att man drar lärdom av situationen och klargör direktiven, säger han.
Artikeln är uppdaterad 7.12 kl 13.35 med Antti Lindmans kommentarer, kl 13.43 med klagomålen till JK, kl 17.48 med Juha Pylväs och kl 18.01 med Jussi Saramos meddelande.

ANDRA LÄSER