Fjäder sitter kvar och lovar bättre beakta brokig medlemskår

Akavas färgstarke ordförande Sture Fjäder sitter kvar som ordförande trots sitt uttalande förra veckan om att det borde gå att betala lägre lön till invandrare för att sysselsätta dem bättre, vilket orsakade ramaskri bland en del medlemmar. En klar majoritet av Akavas styrelse anser att det inte finns skäl att rösta om Fjäders förtroende.

Stormen i Akava har bedarrat, åtminstone för stunden. Ordförande Sture Fjäder sitter kvar efter att en klar majoritet av Akavas styrelse ansåg att det inte behövs någon förtroendeomröstning om ordföranden.
Maria Gestrin-Hagner
30.10.2018 16:07 UPPDATERAD 31.10.2018 06:28
Det har kokat i Akava efter att ordförande Sture Fjäder förra veckan kommenterade nationalekonomen Bengt Holmströms förslag om att det borde vara möjligt att betala lägre lön till invandrare för att garantera att de får arbete och integreras i samhället. Stormen kring Fjäder var uppe i Akavas styrelse som höll möte på tisdagseftermiddagen.
Flera av Akavas medlemsförbund reagerade med bestörtning på Fjäders förslag och Akavas specialorganisationer och socialarbetarnas fackförbund Talentia tog avstånd från hans uttalanden och krävde en omröstning om Fjäder kan sitta kvar på sin post.
Styrelsen röstade om att föra frågan om Fjäders ställning vidare till förbundsfullmäktige men en överväldigande majoritet av styrelsen, 21 medlemmar, ansåg dock att det inte behövdes. Fem ville att fullmäktige röstar om Fjäders förtroende och en röstade blankt.
Efter styrelsemötet trädde Fjäder och Akavas fyra vice ordförande, lärarbasen Olli Luukkainen, Salla Luomanmäki från Akavas specialorganisationer, Jyrki Wallin från Agronomförbundet och Ekonomförbundets ordförande Timo Saranpää fram för den samlade presskåren. Klart argast på Fjäder var Luomanmäki vars förbund hade krävt en förtroendeomröstning.

"Inga fler grodor"

– Organisationsdemokratin har talat och i framtiden vill vi inte höra fler grodor av det här slaget. För oss var det här en värdefråga. För samma arbete ska man få samma lön och våra medlemmar reagerade kraftigt, sade Luomanmäki och tillade att det här inte var första gången som ordförandens uttalanden väcker protester.
I bakgrunden kan man skönja en klassisk vänster-högerbatalj. Fjäder är samlingspartist sedan länge tillbaka och åtnjuter ett starkt förtroende bland de högstavlönade Akava-medlemmarna. Samtidigt har Akava också medlemsförbund med högtutbildade men underbetalda kvinnobranscher, till exempel socialarbetare, och bland dem faller Fjäders stil och inriktning inte alls i lika god jord.
Efter styrelsemötet sade Fjäder ödmjukt att han tar till sig av kritiken och att han i fortsättningen bättre ska beakta mångfalden i medlemskåren.
– Min roll är att presentera Akavas linje i offentligheten. Eftersom vi har 36 medlemsförbund går det ibland så att några kanske inte är av samma åsikt som styrelsen, men jag ska bättre försöka beakta att vi har en mångfacetterad medlemskår, sade Fjäder.
– Vi önskar att det skulle märkas att ordförande också för våra medlemmars talan. Om Akava arbetar för sänkt inkomstbeskattning måste man minnas att många av våra medlemmar är offentligt anställda vars löner betalas med skattepengar. Vad tror du att de tycker om ordförande säger att skatterna ska ner, säger Luomanmäki och påpekar att många av medlemmarna i det förbund hon företräder, Akavas specialorganisationer, röstar på De gröna, Vänsterpartiet och SDP.

Fallskärm i arbetsavtal

Sture Fjäders ordförandemandat löper ut 2020 och enligt tidigare uppgifter i offentligheten har Fjäder i sitt arbetsavtal en fallskärm som ger honom full lön i 21 månaders tid ifall han ställer upp i ett ordförandeval, men förlorar. I kulisserna har det därför spekulerats om Fjäder med sina kontroversiella uttalanden bäddar för att han ska kunna kvittera ut sin fallskärm, det vill säga att han förlorar nästa ordförandeval.
Luomanmäki säger redan nu att hon 2020 vill se ett ordförandeval med flera kandidater för att staka ut Akavas linje i framtiden. Sture Fjäder tar ännu inte ställning till hur han gör då den nuvarande mandatperioden löper ut.
– Nu koncentrerar jag mig på att leda Akava den här perioden till slut. Om Akavas medlemmar klarar sig bra, klarar sig också Finland bra. Medlemsförbunden beslutar om vem som är nästa ordförande, men så långt har jag inte tänkt ännu. För stunden koncentrerar jag mig på regeringens planerade uppsägningslagar och statsbudgeten för nästa år, sade Fjäder.

ANDRA LÄSER