Vittnet om George Floyds död: "Jag bevittnade ett mord"

Under dag två i rättegången mot Derek Chauvin, polismannen som anklagas för att ha orsakat den svarte mannen George Floyds död, vittnade Donald Williams att han ringde polis när han såg Chauvin pressa sitt knä Floyds nacke.

Vittnet Donald Williams vid rättegången mot Derek Chauvin.
– Jag kände att jag bevittnade ett mord, så jag var tvungen att ringa polisen och rapportera mot polisen, säger han.
Hans larmsamtal till 911 spelades upp i rättegångssalen under den andra rättegångsdagen och Donald Williams torkade sina tårar med en vit pappersnäsduk när han fick höra sin egen panikslagna röst.
Williams korsförhördes sedan och Derek Chauvins advokat ställde honom mot väggen för att han skrikit mot polismannen, skriver Reuters.
– Kallade du honom en "tuff kille"? Kallade du honom en "riktig man"? Du kallade honom för en "slusk" minst 13 gånger, sade försvarsadvokaten Eric Nelson.
– Om du har räknat utifrån videon, så stämmer det säkert: 13, svarade Donald Williams och log i riktning mot Chauvin.

"Mannen är rädd

Ex-polisen Derek Chauvin står anklagad för tre dråpliknande punkter. Den video som spreds över världen efter ingripandet i maj i fjol – där George Floyd innan han blir livlös pressar fram orden "jag kan inte andas" – filmades av 18-åriga vittnet Darnella Frazier.
Hon berättade i rättegångssalen i Minneapolis om hur hon sett George Floyd inne på en mindre matbutik, där han anklagades för att ha försökt använda en falsk 20-dollarsedel. Hon var där för att köpa snacks med sin 9-åriga kusin. Utanför butiken såg hon sedan polisen gripa George Floyd.
– Jag ser en man på marken och en polis som knäar över honom. Mannen är rädd, livrädd och ber för sitt liv, sade Frazier i vittnesbåset.
Derek Chauvins advokater har hävdat att polismannen blev distraherad från sitt "omhändertagande" av George Floyd av arga förbipasserande. Åklagaren frågade Daniella Frazier om hon uppfattat att det fanns ilska hos dem som bevittnade händelsen.
– Nej. De enda som var våldsamma var poliserna, Chauvin och den andra polismannen, sade hon enligt USA Today.
Chauvin, som arbetat som polis i 19 år, nekar till brott och hävdar att han "gjorde det han tränats att göra".
Försvaret väntas även trycka på att Floyd led av en hjärtsjukdom och hade fentanyl och amfetamin i kroppen – och att det bidrog till att hans hjärta stannade.

Förrådde ämbetet?

I sitt öppningsanförande anklagade åklagare Jerry Blackwell Derek Chauvin för att ha "förrått sin polisbricka" genom att använda överdrivet och omotiverat våld vid det dödliga ingripandet.
– Medborgare som grips ska aldrig hållas i liggande ställning, med undantag för korta stunder för att få dem under polisens kontroll, sade Blackwell inför juryn.
George Floyds död har berört miljontals människor både i och utanför USA. Det blev startskottet för den största rörelsen för rättvisa och mot rasism sedan 1960-talets medborgarrättsrörelse. Amerikaner av olika bakgrund har trätt fram och vittnat om polisens övervåld mot svarta och krävt en reformerad yrkeskår.

Vad hände George Floyd?

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.
Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.
Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin satte sitt knä på Floyds huvud och nacke i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.
Floyd förklarades död på sjukhus en timme senare.
Källa: BBC
ANDRA LÄSER