Massiv oanmäld coronademonstration planeras till fredag

På fredag eftermiddag planerar en grupp coronademonstranter att fullständigt blockera Helsingfors gator med lastbilar. Polisen ber arrangörerna att ge sig till känna omedelbart.

– Kontakta oss så att ni kan föra fram ert budskap, uppmanar överkommissarie Jarmo Heinonen arrangörerna.
01.02.2022 12:27 UPPDATERAD 02.02.2022 11:32
60 000 personer på Facebook, nästan 15 000 på Telegram.
Så många är intresserade av Convoy Finland 2022, en massiv bildemonstration som ordnas på fredag med krav på slopade restriktioner, sänkta bränsleskatter och regeringens avgång.
Konceptet är importerat från Kanada där en liknande grupp lastbilar under helgen blockerade huvudstaden Ottawa.
På sociala medier diskuterar arrangörer och deltagare att blockera de stora gatorna och esplanaderna i centrala Helsingfors. Polisen, däremot, har hittills varit utestängd från diskussionerna.
– Arrangörerna har ännu inte kontaktat oss, så vi har inte kunnat planera eller komma överens om hur det här evenemanget skulle kunna organiseras, säger Jarmo Heinonen, överkommissarie vid Helsingforspolisen.
Hur stora störningar i trafiken det kan bli är i själva verket svårt säga, menar polisen.
Gruppens planerade tillvägagångssätt – att fortsätta blockaden tills deras krav är mötta – är en omöjligt stor störning för trafiken, säger Heinonen.
– Polisen har en skyldighet att agera för att återställa den lagliga ordningen. Vi vet att det är många människor som är intresserade av den här saken, men det korrelerar inte alltid med hur många som faktiskt kommer till platsen.

Mer ovisshet än vanligt

Tidigare i januari samlades över 4 000 coronademonstranter i Helsingfors, den gången för en laglig demonstration. Tidigare har polisen däremot fått ingripa mot till exempel miljöaktivistgruppen Elokapina.
– Vi har hittat en lösning där vi har burit bort människor från vägen. Nu har det föreslagits att man blockerar vägarna med fordon så naturligtvis kommer fordonen inte att kunna röra sig med muskelkraft, så vi måste leta efter andra lösningar, säger Heinonen.
Det är svårt att säga hur polisen kommer att agera eller hur stora störningar det här fallet kommer att orsaka, menar Heinonen. Om man ska undvika att ta bilen till Helsingfors centrum från och med fredag klockan 18, då demonstrationen kickar i gång, kan han inte ge ett svar på. Men han uppmanar alla i området att följa läget på till exempel polisens Twitterkonton.
Han tror ändå starkt på den finländska traditionen av lagliga demonstrationer.
– Jag hoppas fortfarande på en kontakt från organisationen och att vi kan nå en överenskommelse i dessa frågor och att allt kommer att gå bra.

ANDRA LÄSER