Lokförarnas strejk bröt ut vid midnatt. Det betyder att all tågtrafik står från och med måndag.
VR har ställt in alla fjärrtåg och tågen i lokaltrafik. Passagerare som drabbas kommer att få tillbaka sina pengar, utlovar VR.
Även frakttrafiken kommer att stanna, med undantag av enskilda tåg.
Enligt den strejkvarning som Lokförarnas fackförbund RAU har gett finns det ingen bakre tidsgräns för strejken. VR kommer att ta bort tågturer ur försäljning en dag i taget under strejkens gång.
Samtidigt är beskedet från Riksförlikningsmannens byrå att ”målsättningen är att medlingen fortsätter genast när det är möjligt i början av veckan.”
Så ersätts biljetterna
VR kommer att betala tillbaka biljettpriset inom en vecka till den som köpt en engångsbiljett till när- eller fjärrtrafiken. Det ska enligt VR ske automatiskt.
Den som vill flytta framåt sin biljett kan göra det utan kostnad.
”I första hand rekommenderar vi att man använder sig av självbetjäningskanaler, eftersom det kan vara rusning till vår kundtjänst”, uppger VR.
En sådan kanal är VR:s app VR Matkalla.
VR kommer också automatiskt att förlänga periodbiljetter med antalet strejkdagar. De som har bokat platsbiljetter men har seriebiljett ska också få den avgiften ersatt.
Den som har köpt tågbiljetter utan att vara inloggad, till exempel från biljettautomater eller kiosker, kan inte gottgöras automatiskt utan måste ansöka om ersättningen själv.
Åtgång på bussbiljetter
Många kommer nu att behöva styra om sitt resande. Trafikstyrningsbolaget Fintraffic rekommenderar tjänsten opas.matka.fi för reseplaneringen. Tjänsten visar rutter för bussar, spårvägar och metro.
På Matkahuolto, som koordinerar busstrafik och säljer bussbiljetter nationellt, ökade biljettförsäljningen direkt i samband med att strejkutbrottet stod klart. Det säger Anu Pekurinen, som är direktör för passagerar- och trafikbolagstjänster vid Matkahuolto.
Pekurinen räknar med att rutter som Åbo–Helsingfors och Tammerfors–Helsingfors kommer att höra till de populäraste.
– Bussturer kommer sannolikt att sälja slut fort och det kan också bli rusning till våra tjänster när många försöker kolla tidtabeller och köpa biljetter samtidigt.
Bussbolagen bestämmer själva om de ökar sin kapacitet. Under helgen har inte speciellt många turer satts in, men Pekurinen tror att de kan bli fler.
Prissättningen är likaså upp till bolagen. Därför kan hon inte säga om biljettpriserna kommer att stiga i och med ökad efterfrågan.

Så här såg det ut när passagerare steg på det sista tåget i Kolari mot Helsingfors på söndagskvällen.
Fler på vägarna
Helsingforsregionens trafik HRT påminner om att tågen i lokaltrafiken inte kommer att gå. Däremot följer bussar, spårvagnar och metro sina normala tidtabeller. Några extraturer verkar inte sättas in.
Enligt HRT kan det bli rusning. Dagligen åker ungefär 200 000 personer med närtågen och de kan nu behöva ty sig till andra kollektivtrafikmedel.
”Det lönar sig att reservera mer tid än vanligt för resan och arbeta på distans i mån av möjlighet”, skriver HRT.
HRT har listat bussar från tågstationer i riktning Helsingfors här.
Den som inte har kunnat använda sin periodbiljett under strejken gottgörs i efterskott.
Fintraffic varnar för att fler sannolikt kommer att ta bilen till jobbet.
”Det lönar sig för bilförare att i synnerhet i pendeltrafiken bereda sig på att resan kan ta längre tid än vanligt och att det kan uppstå köer”, säger Eero Sauramäki, chef för trafikcentralerna i ett pressmeddelande.
På Finnair säger Satu Haataja vid kommunikationsavdelningen att flygbolaget följer med situationen och efterfrågan på flygbiljetter. Enligt henne kan Finnair sätta in större flygplan om det behövs.
Ännu tidig söndagskväll har ingen större rusning märkts av, men på enskilda turer till Lappland och Uleåborg har Finnair bytt ut planen till större.
Medlingen in i det sista
Ännu på söndagen pågick förhandlingarna mellan lokförarfacket och servicebranschens arbetsgivarförbund Palta.
VR gick ut med strejkbeskedet på eftermiddagen innan parterna själva kommenterade förhandlingarna. Något senare bekräftade RAU:s ordförande Tero Palomäki läget och Palta likaså.
Riksförlikningsmannens byrå skrev på Twitter att man försökte nå en lösning innan strejken skulle bryta ut, men att det inte fanns en förutsättning för detta.
Riksförlikningsmannen har medlat i tvisten sedan den 21 februari.
Parterna har redan accepterat en löneförhöjning för lokförarna som motsvarar det som har blivit den så kallade allmänna linjen, en ökning på ungefär 6 procent på två år.
Däremot vill lokförarna ha en längre enhetlig veckovila. I dag är den 56 timmar.
Enligt arbetsgivarsidan skulle det i praktiken innebära en stor kostnadsökning.

Maiju Sundman tar en grupp turismstuderande på studiebesök till Lappland. Hon väljer att se tågstrejken som en praktisk övning i hur det kan gå i branschen. En möjlighet är att ta buss hem, om strejken pågår ännu på torsdag.
Tjugo turismstuderande utan säker hemfärd
På söndagskvällen stod VR-anställda Milla Kokko-Reddning på perrongen vid Helsingfors järnvägsstation och guidade passagerare.
Hon har kunnat ge lugnande besked till dem som undrar om tåget tar dem till ändstationen, även om det enligt tidtabellen sker efter midnatt.
Jo, även det sista fjärrtåget på söndagskvällen, med start 23.13 och destination Rovaniemi kommer att köra hela vägen fram.
Många är medvetna om strejken, även om beskedet har bara getts någon timme tidigare, säger Kokko-Redding. Något förvånad noterar hon att det också gäller turister.
Hur det ska gå med returresan och hur det går att ta sig till flygplatsen, är sådant som folk undrar.
– Men någon större panik är det inte här, säger hon.
I tåget till Kolari har många redan gjort sig stadda för natten, i alla fall genom att dra för gardinerna.
Maiju Sundman ska ta följande tåg till Lappland. Hon undervisar i turism vid Perho-institutet och ska ta en grupp studerande till Rovaniemi och vidare till Levi.
Hemfärden är planerad till torsdag, men hur det blir med den är oklart.
Trots att Sundman har ansvar för tjugo unga väljer hon att se det positivt. Hon är glad över att ingen studerande har avbokat resan för tågstrejkens skull och menar att de nu tar en dag i sänder. Och så tänker hon att strejken får bli en konkret övning i hur det kan gå i turismbranschen.
– Vi hade förstås klarat oss utan den här erfarenheten, men vi kommer helt i praktiken att tillsammans se hur vi kan lägga om våra planer, göra ombokningar och resa hem på annat sätt.
Påverkas du av lokförarnas strejk? Hur ser det ut där du rör dig? Dela gärna med dig av dina erfarenheter.
ANDRA LÄSER
Helsingfors
Besvikelse hos muminföretaget – huvudkontor byggs inte i område som är populärt bland finlandssvenskar
28.03.2023 16:06

Helsingfors
Mitt i Helsingfors byggs ett hus många kommer att besöka – bara rulltrapporna kostar 6 miljoner euro
28.03.2023 08:07

Fartyg
Danskt oljetankfartyg attackerat av pirater – rederiet har inte fått kontakt på flera dagar
28.03.2023 17:07


Riksdagsvalet 2023
Läsarfrågor | Hur ska man rösta så att Sannfinländarna inte blir regeringsparti? Ska arvsskatten slopas?
28.03.2023 17:36
