När Sång- och musikfestens orkestrar spelade på Esplanadscenen i centrala Helsingfors, var det många förbipasserande som inte kunde låta bli att stanna kvar och lyssna en stund. Mångas tankar går till körsång när de tänker på festivalen, men under fredagens körkarusell var det orkestrarnas tur att glänsa.
Violinisten Annemarie Åström deltog i sin första Sång- och musikfest som ung, tillsammans med en orkester från Martin Wegelius-institutet under ledning av Ulf Söderblom. I dag är hon konstnärlig ledare för Wegelius kammarstråkar, som uppträdde på Esplanadens scen tillsammans med Lirarna under körkarusellen.
Under konserten bjöd orkestern publiken bland annat på stycken av Béla Bartók och finska kompositören Timo Alakotila.
– När det blev klart att kammarstråkarna skulle spelas tillsammans med Lirarna visste vi att vi ville skapa något tvärkonstnärligt. En av de fina sakerna med festivalen är blandningen av klassisk musik och folkmusik, säger Åström.

Martin Wegelius-institutets orkestrar bjöd även på folksång med inslag av improvisation under konserten. Från vänster: Inka Eerola, Marianne Maans, Mauri Kuokkanen, Annemarie Åström, Carolina Bjon, Vilhelm Karlsson & Janeta Österberg.
I år har Sång- och musikfesten satsat på att vara synliga i Helsingfors stadsbild med sina utomhuskonserter. Under lördagen fortsätter sångfesten att bjuda på musik och fint väder på bland annat Nationalmuseets borggård och utanför biblioteket Ode.
– Det är sällan som klassisk musik framförs utomhus, så det här var verkligen ett värdefullt tillfälle, säger Åström.
Blandningen av klassisk musik och folkmusik syntes även i orkestrarna som deltog i Körkarusellen. Utöver Martin Wegelius-institutets orkestrar uppträdde även Malax hornseptett, violinduon I fäälan och Korsholms kammarorkester.
Korsholms kammarorkester framförde Pehr Henrik Nordgrens verk Ett spelmansporträtt. Susanne Westerlund, dirigent för orkestern, beskriver verket som folkmusik med en humoristisk knorr.
– Vi valde medvetet en repertoar som skulle fungera utomhus. Jag ville att det skulle vara något lättsamt som skapar en nyfikenhet bland dem som går förbi, säger Westerlund.

Susanne Westerlund, dirigent för Korsholms kammarorkester kommer även att medverka under lördagens stråkkonsert, både som musiker och dirigent.
Även om Westerlund tidigare har deltagit bakom kulisserna, är det hennes första gång som orkesterdirigent. Precis som många andra av festivalens deltagare lyfter hon fram samhörigheten som uppstår bland de medverkande.
– När man spelar samma verk som flera andra skapar man en egen gemenskap, som har en stor betydelse, säger Westerlund.
Under lördagen kommer även en stråkmusikkonsert att ordnas i Musikhuset, där medlemmar från Finlands svenska sång- och musikförbund deltar. Violinisten Daniel Åkermark är en av dem som varit ansvariga för att samordna konserten.
– Stråkkonserten för samman människor från hela Svenskfinland. Det känns alltid lika fint att få komma samman i musikens tecken, säger Åkermark.

Daniel Åkermark ser mest fram emot att få träffa människor och spela tillsammans på Sång- och musikfesten.
Under konserten kommer den sammansatta orkestern att spela delar av bland annat Alfred Andersséns Hemstuga, Jean Sibelius Impromptu och en symfoni av Haydn.
– Vägen fram till sång- och musikfesten har varit kantad av corona och vi hade en lång paus i spelandet. Nu kan vi inte göra annat än att hoppas på spelglädje inför konserten, säger Åkermark.
ANDRA LÄSER
Fortkörning
Nyan: Anders Wiklöf får böta 121 000 euro för fortkörning – polisen beslagtog körkortet
05.06.2023 07:12

Familj
Krönika: Plötsligt skulle vi hosta upp 400 euro – lägerskolor och klassresor ordnas på de rika familjernas villkor
05.06.2023 07:00


Posten
Postens maskin ”blev förbryllad” – då blev paret Karlman i Kasberget utan tidning i flera veckor
05.06.2023 09:16

