Djokovic i tårar efter Australian Open-segern

Förra året deporterades han från Australien. Nu tog Novak Djokovic, 35, sin tionde Australian Open-titel – och efteråt bröt han ihop i tårar. Djokovic besegrade Stefanos Tsitsipas, 24, i tre raka set och tangerar Rafael Nadals rekordnotering.

Novak Djokovic tog hem sin tionde titel i Australian Open.
29.01.2023 14:26
Novak Djokovic är Australian Open-mästare ännu en gång.
6–3, 7–6 (7–4), 7–6 (7–5) mot Tsitsipas gör att 35-åringen har 22 grand slam-titlar, flest någonsin tillsammans med Rafael Nadal på herrsidan.
Segern är något av en revansch för Novak Djokovic efter förra årets kontroverser då han inte fick spela efter att till slut ha deporterats från Australien efter den famösa vaccin- och visumhärvan.
Serbens 22:a grand slam-seger betydde mycket. Efter att ha gått upp på läktaren och firat med sitt team och familjemedlemmar på plats bröt Djokovic ihop i tårar.

Jämn historia

Det blev seger i tre raka set men trots det fick Djokovic bekänna färg. Visserligen vann han första set relativt komfortabelt men i andra blev det svårare.
Tsitsipas imponerade och såg flera gånger ut att kunna kvittera finalen. Greken vann sina servegame men lyckades inte, trots flera bra försök, bryta Djokovic serve. När setet sedan kom att avgöras i tie-break var det den rutinerade serben som var starkast och vann med 7–6 (7–4).
Tredje set inleddes med att Tsitsipas lyckades bryta Djokovics serve direkt, men serben svarade med att bryta tillbaka. Setet utvecklades till en jämn historia men till slut var det återigen Djokovic som vann efter ännu ett tie-break – och tog hem titeln.

Ny världsetta

Segern gör att Djokovic avancerar från femte plats på världsrankningen till att återigen bli världsetta.
Finalen var Tsitsipas andra grand slam-final i karriären. 2021 förlorade han finalen i Franska mästerskapen mot just Djokovic, trots att han hade ledningen med 2–0 i set.

Fakta | Flest grand slam-titlar på herrsidan

22: Rafael Nadal, Spanien, Novak Djokovic, Serbien.
20: Roger Federer, Schweiz.
14: Pete Sampras, USA.
12: Roy Emerson, Australien.
11: Björn Borg, Sverige, Rod Laver, Australien.
Källa: TT

Fakta | Novak Djokovic

Ålder: 35 år, född 22 maj 1987.
Nationalitet: Serbien.
Världsrankning (efter Australian Open): 1.
Grand slam-titlar: 22 (10 i Australian Open, 7 i Wimbledon, 3 i US Open och 2 i Franska mästerskapen).
Källa: TT

ANDRA LÄSER