Finnwatch: Vad var det vi sa – Finnfund-partner åkte på skattesmäll

Dasos Capital Oy som sköter Finnfunds skogsfond har betalat en skattenota på över 200 000 euro för tidigare skattearrangemang i Luxemburg. Organisationen Finnwatch rapporterade om den aggressiva skatteplaneringen 2017, men fick då mothugg av Finnfund och Utrikesministeriet.

Det var för ett par år sedan som Finnwatch larmade om ett fall av misstänkt aggressiv skatteplanering, möjligen kriminellt skattesmitande. Det gällde Dasos Capital Oy, som förvaltar skogsfonden Dasos Timberland Fund I som Finnfund 2010 placerat fem miljoner euro utvecklingsbistånd i.
Nu rapporterar Finnwatch om att Dasos Capital enligt företagets färska bokslut betalat skatter på 215 000 euro för åren 2012-15, som ska hänga ihop med de skattearrangemang företaget hade i Luxemburg.
– Finnwatch anmälde arrangemanget till skattemyndigheterna 2017. Vi är glada över att staten nu fått sina skatteintäkter, kommenterar Finnwatchs verksamhetsledare Sonja Vartiala i ett pressmeddelande.
Dasos Capital har bekräftat för Finnwatch att skattemyndigheterna ingripit i arrangemanget, men anser att beslutet är felaktigt.
På Finnfund säger man att skattearrangemangen inte berör just skogsfonden, utan gäller ett arrangemang mellan företaget och dess dotterbolag. Exakt vad skattemyndigheternas beslut bygger på har man inte vetskap om.
– Men vi litar på de finländska skattemyndigheterna. Och det här berör inte biståndspengarna i skogsfonden, säger Pasi Rajala, kommunikationsdirektör på Finnfund.

Litar ni på Dasos Capital då?

– Placeringen har gett bra resultat, bland annat i form av skogsplantering och sysselsättning i Malaysia. Vår uppgift är att stödja hållbar utveckling i mottagarländerna.

ANDRA LÄSER