Sverige håller kvar coronarestriktioner i två veckor

Sverige och Danmark går skiljda vägar i fråga om coronarestriktioner. De svenska restriktionerna hålls kvar åtminstone i två veckor medan Danmark öppnar upp samhället igen.– Vi kan avlägsna de sista restriktionerna och återgår till vardagen, sa den danska statsministern Mette Frederiksen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen tackar alla som vaccinerat sig.
26.01.2022 16:15 UPPDATERAD 26.01.2022 20:19
Det är den extremt höga smittspridningen i Sverige som är orsaken till att restriktionerna hålls intakta i åtminstone till den 9 februari. Den här gången är det inte bara den hårt ansatta sjukvården som ligger bakom beslutet att förlänga restriktionerna. Den skenande smittspridningen har lett till omfattande sjukfrånvaro och sjukhusinläggningar i samhällskritiska branscher.
– Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder lägger en broms på spridningen och givet det höga antalet fall så behövs den bromsen ännu en tid. Släpper vi den för snabbt riskerar vi ett allvarligt bakslag mot samhällets grundläggande funktioner, säger socialminister Lena Hallengren (Socialdemokraterna) på en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

ANDRA LÄSER