Nybörjarsvenska är pop på Arbis – folk köar till kurser i keramik och yoga

Om du hade tänkt lära dig navigera eller tillverka egna keramikföremål på Arbis i höst men inte anmält dig så är du för sent ute, folk köar redan för avbokade platser. Däremot kan man boka in sig på språkkurser, väva en matta eller lära sig tillverka egen kombucha i höst.

Träslöjd är ett av de populäraste ämnena på Arbis i höst och de flesta kurser är fullbokade. Lättast får man plats på en veckokurs inför julen eller sommarsäsongen. Träslöjd lockar folk mellan 30 och 80 år, men merparten är 40-åringar.
När Helsingfors Arbis i dag slår upp sina dörrar på Dagmarsgatan inleds en intensiv hösttermin – många kurser är redan fullbokade. Populära kurser från år till år är keramik, seniorgymnastik, navigering och matlagning i olika former. Nytt för i år är att träslöjden har klättrat upp på topplistorna, den har antagligen lockat folk från möbeltapetseringen, som tidigare år haft långt fler intresserade deltagare än lediga platser.
– Vi har folk som står i kö till kurser i ukulele, gemensamma matlagningskurser för barn och vuxna och faktiskt till besöken på europeiska ambassader, där deltagarna får se den konst och design som pryder ambassaderna. Men det lönar sig att ställa sig på köplats, för vi sätter gärna in flera kurser på programmet om det bara är möjligt och närmare 15 människor står i kö, säger Moa Thors rektor för Helsingfors Arbis.
Många nya finländare upplever att svenska är det lättare av våra nationalspråk och satsar på det. Efter 1,5 års studier i svenska uppnår man en mellannivå då det är möjligt att avlägga det prov som krävs för medborgarskap.
Ett bra exempel på en sådan kurs är nybörjarundervisningen i svenska, där man på grund av den stora efterfrågan kunde utöka från fyra till fem kurser på nivå 1.
– Många nyfinländare läser svenska hos oss, de har ofta en tidigare koppling till svenska, antingen har de kommit via Sverige eller Österbotten till Helsingfors eller så är de gifta med en finlandssvensk. Redan efter en termin kan de göra sig förstådda på svenska och efter 1,5 års studier når de mellannivån och kan avlägga nationella prov i svenska, vilket krävs för att man ska kunna ansöka om medborgarskap, förklarar Thors.
Att anmäla sig till en Arbiskurs har inte alltid gått på några klick, Ilmonet har bara använts i drygt fem år. På 1970-talet gick anmälningskön runt halva kvarteret i Tölö.
Arbis förnyar ständigt sitt utbud av kurser för att hänga med i utvecklingen. Nytt för i år är kursen i drönarflygning, där man inte ens behöver ha egen utrustning, där finns några platser lediga. Den som vill göra sin egen kombucha kan droppa in en lördag i november, då får man steg för steg lära sig att fermentera te. Den miljömedvetna kan lära sig blanda sin egen handkräm av naturprodukter och på de veganska och vegetariska matlagningskurserna kan det finnas ströplatser kvar.
– Fjolårets nykomling, bygg din egen elgitarr eller bas, är nu fullbokad, det finns många unga män som vill pröva på det, säger Thors.

Vävning årets hantverkstema

För den spontana som vill haka på en kurs samma vecka som den börjar finns fortfarande alternativ: det finns lediga platser på många intensivkurser i språk, där man under en veckas tid aktivt lär sig både grammatik och talspråk i exempelvis tyska, italienska eller spanska. Kursen i arabiska, som rimligtvis borde intressera en del stadsbor, kommer man också lätt med på.
Arbis erbjuder musikkurser för alla slags sångare, från solosång och gitarrlektioner till allsång. Institutet har flera egna körer och band, manskören Out'n loud lockar herrar i alla åldrar och sjunger kända låtar på både svenska och finska.
Bland hantverksämnena kan biträdande rektor Pia Nybom rekommendera vävning, som är en potentiell kommande trendgrej.
– Vävning är årets tema inom Taitoförbundet (förbundet för hemslöjd och konsthantverk) och Arbis hakar på. Vävning är ganska hett inom vissa kretsar, speciellt bland 20-åringar, många vill väva sin egen trasmatta. Det är faktiskt lätt att väva, vävstolarna här är färdigt uppsatta och ränningen är gjord, så kursdeltagarna får planera sitt mönster och sedan är det bara att väva, säger Nybom.
Moa Thors vill lyfta upp löparskolan som ett nyttigt tips för alla som gillar att springa.
– Löparskolan är nyttig både för nybörjare och vana löpare. Där handlar det inte om att springa långt och länge utan man sätter fokus på rätt teknik och hållning. Det är många som aldrig har fått någon undervisning i hur man ska hålla kroppen när man springer för att undvika skador. Under sex veckors tid hinner man öva in rätt löparteknik, tipsar Thors.
ANDRA LÄSER