Arrangörerna: Eurovision kommer att bli av 2021

Eurovision Song Contest blir av nästa år, oaktat coronapandemin. Det skriver arrangörerna Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) på tävlingens webbplats.

Eurovision Song Contest senast det begav sig i Tel Aviv, Israel, 2019.
EBU har bett alla länder att spela in sina bidrag som en reservåtgärd, ifall coronasituationen skulle ändras eller någon deltagare skulle bli sjuk. De länder som inte vill skicka sina bidrag till den stora finalen i Rotterdam, Nederländerna, får tillåtelse att spela in på hemmaplan. Tävlingen kommer som vanligt att sändas live samtidigt i hela Europa.
"I stället för att ha ett strikt format så öppnar vi upp för konstnärlig frihet, kreativitet, ambition och stil i alla 41 deltagande länder", skriver EBU.
EBU kräver även att en oberoende observatör övervakar inspelningen via länk. Bidragen får inte innehålla VR-inslag, drönarbilder, konfetti, vatten på scen eller användandet av så kallade green screens. Varje lands artist får endast chans att göra om sitt bidrag maximalt tre gånger medan kamerorna rullar.
Förhoppningen är dock fortfarande att de flesta artister ska kunna resa till Rotterdam i maj 2021 och inspelningarna är i första hand en försiktighetsåtgärd.

ANDRA LÄSER