Irakiskfödd finsk forskare: Visdomen segrar till sist

Den i Irak födda finländska forskaren Hussein al-Taee säger att USA:s inreseförbud inte berör honom på känslonivå. Han räknar med att visheten kommer att segra till sist.

Amerikaner demonstrerade mot inreseförbudet på söndagen.
FNB
29.01.2017 21:53 UPPDATERAD 29.01.2017 22:18
– Ute i världen finns det hundratusentals personer som är i samma situation som jag. Trycket kan mycket snart bli så stort att USA måste överväga saken på nytt, säger al-Taee som arbetar vid konfliktlösningsinstitutet CMI.
Irakexperten al-Taee har både finländskt och irakiskt medborgarskap. Det betyder att inreseförbudet berör honom.
al-Taee säger att förbudet inte berör hans arbete eftersom han snarare reser öster- än västerut i jobbet.
– Men jag får kanske överväga min semesterresa nästa sommar på nytt, säger han.
al-Taee anser att USA skjuter sig i foten med inreseförbudet eftersom man nu stoppar många människor som kunde vara till nytta för landet.
– Det här är inte en konsekvent eller rationell politik sett från USA:s värden och nationella intressen.
Forskaren anser att det internationella samfundet borde ge råd och till och med idka påtryckningar för att få Trump att godkänna gemensamma avtal för att stärka demokratin. Han säger att inreseförbudet även sätter tryck på Finlands regering efter som det försätter finländska medborgare i en ojämlik situation.
– Plötsligt är jag en andra klassens medborgare bara för att jag råkar vara född någon annanstans.
al-Taee uppskattar att flera av Trumps initiativ kommer att stoppas av politiskt eller juridiskt motstånd. Trump kan vara medveten om det, men han vill visa åt sina anhängare att han försöker förverkliga sina löften.
Hussein al-Taee (i mitten) anser att USA skjuter sig själv i foten då man stoppar personer som kunde vara till nytta för landet.

ANDRA LÄSER