HS granskade Brother Christmas välgörenhet

Det finns många oklarheter i den populära välgöraren "Brother Christmas" verksamhet visar Helsingin Sanomats granskning.

25.02.2018 12:51 UPPDATERAD 25.02.2018 13:20
Jag har ingenting att dölja, säger Tusbybon Ari Koponen, bättre känd som "Brother Christmas" på sin Facebooksida på söndagen.
Hans reaktion kommer efter att Helsingin Sanomat (HS) på söndagen publicerade en omfattande granskning av insamlings- och utdelningsverksamheten.
– Artikeln innehåller många fel vad gäller användningen av pengar, säger Koponen till Iltalehti. Han säger att han kommer att begära att HS gör en rättelse.
Enligt HS finns det flera frågetecken kring hur de pengar används som Koponens välgörenhetsförening samlar in.

Snabbt känd via sociala medier

Ari Koponen blev snabbt rikskänd som "Brother Christmas" då han startade sin välgörenhetsverksamhet mot slutet av 2015.
Enligt HS växte verksamheten explosionsartat. År 2017 hade föreningen som sköter verksamheten intäkter på 962 000 euro. Styrelsen består av tre personer: Koponen själv som ordförande samt hans fru och en god vän.
HS skriver att Koponens framgång i hög grad beror på att det finns en beställning på välgörenhet som ser ut att fungera utan tunga maskinerier och långsamma utdelningsprocesser.
Samtidigt har Koponen varit skicklig på att utnyttja sociala medier för att samla in medel. Många företag har bidragit bland annat med varor, resor, övernattningar och presentkort.
I artikeln citerar HS bland annat en konversation på Facebook som Koponen fört med en kompis. Konversationen pekar på att Koponen startat verksamheten för egen vinning.
Föreningens bokslut från i fjol visar att Koponen av föreningen fått 31 000 euro i lön, kilometerersättningar och dagtraktamenten.

Mottagare fattade misstankar

HS skriver att det slarvats med kvitton och verifikat, något som även revisorerna påpekat. Det finns även tecken på att man samlat in pengar för anskaffning av olika produkter som man redan fått som donation.
– Det var företag som sponsrade allt annat, hotell och måltider. De donerade pengarna blev i princip kvar hos Ari. Ingen vet var pengarna går när alla resor sponsras. Några summor talades det aldrig om. Det togs inga kvitton eller kontoverifikat på något, säger en kvinna som vill vara anonym till HS.
Hon kom i kontakt med Koponen då hennes barn var döende och "Brother Christmas" åtog sig att förverkliga barnets önskan om en resa.
Mamman säger att Koponen gav de donerade pengarna först efter att hon hotat med att gå till botten med saken.
– Jag sade till honom att det är något som inte stämmer här, säger mamman.
HS skriver att Koponen gjort mycket gott och att han använt hundratusentals euro för att hjälpa människor, vilket många är tacksamma för.
"Men vår utredning väcker ändå allvarliga frågor om hur Koponens välgörenhetsverksamhet fungerar", skriver tidningen.
Bland annat beskriver HS hur Koponen gett tusen euro åt en person som behövde köpa nya vinterdäck till sin bil.
Till Iltasanomat säger Koponen på söndagen att han kan tänka sig en redovisning av användningen av pengarna.
– Vi ska se, säkert, jo. Nog kunde den där bokföringen öppnas upp. Det är inget problem. Problemet har varit att bevaka människors privatliv. Vi måste se vilken aktör som kunde göra det, säger Koponen.

ANDRA LÄSER