Sveriges första kvinnliga statsminister avgick efter 7 timmar – det här handlar krisen om

Visst finns det ideologiska konflikter i bakgrunden, men den märkvärdiga episod som utspelades inom svensk politik i onsdags handlar i hög grad om att flera partier behöver positionera sig inför valet nästa höst. Den bedömningen gör docent Johan Strang vid Helsingfors universitet.

Magdalena Andersson blev Sveriges första kvinnliga och mest kortlivade statsminister, såg det ut som på onsdagen. Mycket tyder ändå på att hon kommer att bygga upp nästa regering och bli Sveriges statsminister åtminstone fram till valet nästa år.
25.11.2021 10:42 UPPDATERAD 25.11.2021 14:24
Den som inte följer svensk politik dagligen kunde omöjligt hänga med i svängarna då Magdalena Andersson först tillträdde och bara timmarna senare avgick som Sveriges första kvinnliga statsminister.
Ännu svårare är det då att förstå varför just hon fortsatt anses vara den person som trots allt har de bästa förutsättningarna att bygga upp en ny regering i Sverige.
HBL vänder sig till Johan Strang, biträdande professor, docent och akademiforskare vid Helsingfors universitet, för att göra det ofattbara begripligt.
– Egentligen kan vi jämföra med Finland. Här har vi också en SDP-ledd regering som måste försöka balansera mellan Vänsterförbundet och Centern. SDP behöver stöd från båda hållen. Det gnisslar, men det gnisslar ännu mer i Sverige, säger han.
Det beror på att Annie Lööf som leder Centerpartiet kör betydligt hårdare på en liberal ekonomipolitik än Centern och Annika Saarikko gör i Finland.
– Då blir det mycket svårt att få det att gå ihop med det svenska Vänsterpartiets politiska krav, säger Strang.
Redan i somras visste man att det skulle kunna sluta så här den dag budgeten skulle godkännas. Det var något många hade sett fram emot med skräckblandad förtjusning.
Under Stefan Löfvens tid fungerade det någorlunda. Han drev en relativt liberal ekonomipolitik, men kunde ändå räkna med Vänsterpartiets stöd då vänstern trots allt föredrog en regering med en socialdemokratisk än med en moderat statsminister.
På sistone har Vänsterpartiet ändå krävt mer inflytande. Därför behövde Magdalena Andersson förhandla med dem, och de eftergifter hon gav öppnade för att hon skulle kunna bli statsminister. Men sedan skulle budgeten röstas igenom, och det var som att driva en kamel genom ett nålsöga.
– Redan i somras visste man att det skulle kunna sluta så här den dag budgeten skulle godkännas. Det var något många hade sett fram emot med skräckblandad förtjusning, säger Johan Strang.
Johan Strang, biträdande professor, docent och akademiforskare vid Helsingfors universitet, bedömer att ingen annan än Magdalena Andersson kan få stöd som kandidat till statsministerposten i Sverige.

Nyttig katastrof

Centerpartiet ansåg att Magdalena Anderssons eftergifter till Vänsterpartiet var för stora och fällde budgeten. Då fick Miljöpartiet nog och lämnade regeringen. Och där tog Anderssons statsministerskap ett rekordsnabbt slut.
Men antagligen bara temporärt, för de flesta bedömare räknar med att just Andersson har de bästa förutsättningarna för att bygga upp nästa svenska regering. Även Johan Strang tror att hon kommer att göra det, och att det kommer att bli en regering där Socialdemokraterna regerar ensamma.
– De har ett jättetajt läge i svensk politik. Det finns ingen annan statsministerkandidat som kan få stöd i en regering, säger han.
Strang påminner om att Moderaternas ledare Ulf Kristersson har gjort sina försök, utan att lyckas.
Så det som för en utomstående vid första ögonkastet såg ut som ett socialdemokratiskt misslyckande och en personlig katastrof för Magdalena Andersson är i själva verket inte alls så dumt.
– Socialdemokraterna är antagligen nöjda så här, säger Strang.
Sverige har stor erfarenhet av minoritetsregeringar och Socialdemokraterna vet också hur man ska göra när man regerar ensam.
– Och med tanke på nästa års val är det viktigt för Magdalena Andersson att få visa sin kompetens och sina ledaregenskaper som statsminister, säger Strang.

Snabba ryck i svensk politik

Tisdag 23 november: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet når en uppgörelse om pensionerna och enas om formerna för framtida samarbete. Klartecknet från V öppnar för Magdalena Andersson (S) att röstas fram som statsminister.
Onsdag 24 november: Sveriges riksdag väljer Andersson till statsminister. När budgeten ska godkännas röstar Centerpartiet mot regeringens (Socialdemokraternas och Miljöpartiets) förslag. Oppositionens förslag vinner. Miljöpartiet vägrar regera med en budget som Sverigedemokraterna påverkat och som ska öka utsläppen. Mp lämnar regeringen. Andersson avgår som statsminister.
Torsdag 25 november: Riksdagens talman Andreas Norlén ska träffa företrädare för alla åtta riksdagspartier. Efter samtalen ska talmannen lämna besked om den fortsatta processen.

Kämpigt med block

Åtminstone för en lite yngre finländsk publik är tanken på enpartistyre främmande, om inte skrämmande, men i ett nordiskt perspektiv är minoritetsregeringar inget märkvärdigt. Johan Strang påminner om att Danmarks regering består enbart av socialdemokrater.
– I vissa bemärkelser kan det till och med vara en befrielse. Nästa svenska regering är inte längre bunden av Miljöpartiet. Nu kan de exempelvis söka stöd av Moderaterna i vissa frågor.
– Problemet är att Socialdemokraterna måste regera med oppositionens budget. Det är fullständigt knasigt och mer eller mindre unikt för Sverige, säger Strang.

Vissa bedömare hävdar att det här bevisar att blockpolitik inte fungerar – vad säger du om det?

– Jag tror det ligger något i det. Problemet är att det politiska fältet har förändrats i de allra flesta länder. Det är inte längre vänstern mot högern.
Sedan högerpopulister eller diverse varianter av extremnationalister har tagit plats på den politiska kartan har det blivit svårare i många länder att bilda regering. Ännu svårare blir det om man håller fast vid permanenta block som inte tar hänsyn till en föränderlig verklighet.
– I Sverige har man haft svårare att anpassa sig till ett nytt läge än i andra nordiska länder. Även i Norge och Danmark kör de med block, men de länderna är lite mindre och kanske därför smidigare på att lägga ideologin åt sidan och pragmatiskt jobba fram beslut, säger Strang.
Magdalena Andersson siktar på att återkomma med en regering med enbart Socialdemokraterna.
Att blockpolitiken blir extra svår i Sverige hänger också ihop med att Centerpartiet vägrar välja sida.
– Svenskarna har svårare att göra kompromisser. Många svenskar definierar socialdemokratin som icke-moderat och det moderata som icke-socialdemokratiskt, säger Johan Strang.
Så visst finns det en hel del ideologi bakom den svenska regeringskrisen, men Strang menar att det inte alls handlar enbart om ideologiska skillnader.
– Mycket av det som skedde på onsdagen handlade om att partierna behövde positionera sig inför nästa val, säger Strang med syfte på riksdagsvalet i september 2022.
– Magdalena Andersson behöver visa sig regeringsduglig. Centern behöver visa att de inte tillhör det röda blocket. Och Miljöpartiet vill inte förknippas med beslut om sänkta bränsleskatter.

Det här hände under onsdagen

Svensk tid 08.20: Annie Lööf (Centerpartiet) meddelar att Centerpartiet inte kommer att stödja regeringens budget.
10.00: Magdalena Andersson (Socialdemokraterna) väljs till Sveriges första kvinnliga statsminister.
16.10: Riksdagen röstar ja till budgetförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
16.55: Miljöpartiet meddelar att partiet lämnar regeringen.
17.30: Magdalena Andersson (Socialdemokraterna) begär sig entledigad från statsministerposten.
(Klockslagen är ungefärliga.)
Läs också:
Mardrömsstart för Sveriges nya statsminister – Andersson avgår men siktar på snabb comeback
Tidigast måndag kan Sverige få ny statsminister

ANDRA LÄSER